Xander van Soelen, Twan Spierings en Stephan Beumer bij het logo van Astrant.
Xander van Soelen, Twan Spierings en Stephan Beumer bij het logo van Astrant. Lotte Nap

Poppodium Ede gaat verder als Astrant

8 maart 2018 om 20:48 Uit-cultuur/nieuws

EDE Poppodium Ede gaat vanaf vandaag (donderdag) onder de naam Astrant door het leven. Onder tromgeroffel toonden Stephan Beumer, Xander van Soelen en Twan Spierings vol trots de nieuwe naam. Astrant betekent volgens het Veluws woordenboek brutaal.

Jan de Boer

Het was nog een hele klus om aan een nieuwe naam te komen, weet Xander van Soelen. ,,Het moest een Nederlandse naam zijn, liefst een naam die met de regio te maken had. En we wilden een naam hebben die bij ons paste."

BROEDPLAATS Met Astrant levert de organisatie een positieve bijdrage aan de talentontwikkeling van jongeren. Astrant wil een veilige en vertrouwde plek worden waar jongeren zichzelf kunnen ontplooien. Door samenwerking met scholen cultuureducatie, oefenruimtes, coaching en evenementen moet Astrant een broedplaats voor talentontwikkeling worden.

Gefrustreerd door het gebrek aan cultureel aanbod in Ede nam de organisatie in mei 2010 het heft in eigen handen. Onder de naam Poppodium Ede, waarmee men kortgeleden de Cultuurprijs van Ede won, werden tal van evenementen georganiseerd, die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het culturele beeld van Ede.

LUDIEKE ACTIES In samenwerking met de gemeente Ede zijn al meerdere inspirerende en ludieke acties georganiseerd op het gebied van straatcultuur en muziek. De Keesomtunnel, voorheen een grauwe tunnel gelegen aan het bedrijventerrein werd in 2017 omgedoopt tot een waar kunstwerk dankzij vele (internationale) graffiti artiesten. Astrant liet daarmee zien dat men naast het inspireren van de samenleving ook grenzen durft te overschrijden.

In een gemeentelijk pand aan het Kuiperplein 31 heeft Astrant een eigen onderkomen. De plaatselijke overheid is er intussen ook achter dat met de initiatiefnemers van Astrant goede afspraken kunnen worden gemaakt. Nog altijd is Kuiperplein 31 niet opgeknapt. Het wachten is op een haalbaarheidsonderzoek. ,,Voor ons is het Kuiperplein de mooiste plek. Het onderzoek wordt half april, daarna neemt de gemeenteraad een beslissing," zegt Stephan Beumer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie