Hester Veltman voor het gemeentehuis. ,,Mijn motto is: een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.
Hester Veltman voor het gemeentehuis. ,,Mijn motto is: een dag niet geleerd is een dag niet geleefd." Freek Wolff

'Je moet jezelf soms de veranderingen gunnen'

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

EDE ,,Ede groeit omdat mensen hier graag komen wonen, want ze zien hoe mooi het hier is", zegt Hester Veltman (44) van de VVD. Ze is een nieuwe wethouder in het kersverse gemeentebestuur van Ede

Freek Wolff

Na incassering van de teleurstelling dat de VVD in eerste instantie niet voor een nieuwe coalitie was gevraagd, kwam er toch ineens ruimte om aan te schuiven bij de formatie van een nieuw college, nadat D66 afhaakte na interne strubbelingen. Een verheugende ontwikkeling voor de lokale liberale partij. ,,Je wilt toch zoveel mogelijk bereiken voor de gemeente en dat kan het beste als je mee mag besturen. Als je daarvoor uitgenodigd wordt, ben je heel blij."

Veltman onderkent dat de vijf partijen van zeer verschillende kleur zijn, maar zegt dat ze op onderdelen toch dicht bij elkaar staan.

,,Dan heb ik het over hoe de straat eruit moet zien, hoe je het centrum levendig wil maken en hoe je mensen aan het werk wilt helpen. Daar heb je voor een groot deel de zelfde wensen. Tegen sommige onderwerpen kijk je anders aan, maar dan is het mooi als je daar met elkaar uitkomt. De ene keer is dat meer naar tevredenheid dan de andere keer. Je moet bereid zijn dat te doen."

KANSEN Zo ziet de wethouder ook kansen voor samenwerking met GroenLinks, een partij die theoretisch ver af staat van de VVD. ,,Ook de VVD vindt duurzaamheid belangrijk, maar wij kijken er vanuit een ander perspectief naar. Onze partij ziet daar kansen voor economische ontwikkeling en nieuwe bedrijven. Die moet je grijpen."

WFC Ontwikkeling van het World Food Center (WFC) past goed in die visie. ,,Het zet Ede nog meer op de kaart, waarmee de bedrijvigheid kan toenemen, waardoor het goed gaat met de inwoners. Want dan creëer je banen, terwijl je vervolgens moet zorgen voor voorzieningen als woningen, sport en cultuur. Ook daar liggen veel kansen. Nu wordt onderzocht of het WFC financieel mogelijk is. Het is een omvangrijk en complex project, dus moeten we het goed uitleggen. Het WFC kan positieve impact hebben op de hele gemeente. We willen mee in de vaart der volkeren. Stilstand is al snel achteruitgang."

MEEDOEN Hester Veltman heeft onder meer de thema's participatie, werk en inkomen in haar portefeuille. ,,Het gaat erom dat alle mensen mee kunnen doen in onze samenleving. Daar wil ik me graag hard voor maken." Veltman is coördinerend wethouder in het sociaal domein, waar haar collega's Meijer (jeugd), Hoefsloot (wmo) en Vreugdenhil (welzijn en wijken) hun eigen verantwoordelijkheden hebben. ,,Ik coördineer de zogenaamde transformatie, de hervorming die we van rijkswege op ons bord kregen. En ik bekijk samen met de andere wethouders hoe we dit binnen het budget kunnen houden."

ERVARING De laatste jaren was Veltman werkzaam als programma-coördinator bij de brandweersector in Nederland, zodat ze kan bogen op een stuk ervaring. ,,Ik begrijp hoe je ingewikkelde zaken behapbaar kunt maken. Ik moet het overzicht behouden bij de transformatie in het sociaal domein, om met z'n allen in verbinding een stap verder te komen. We moeten uit dat hokjesdenken komen. Zo willen we zorg en welzijn beter en sneller verbinden met de schuldenproblematiek. De mensen die het écht nodig hebben, moeten we helpen, maar dat kun je wel slim organiseren. Daarbij komen liberale aspecten als vrije keuze en privacy aan de orde."

Kunst en cultuur liggen ook op het bord van Veltman. Onderzoek moet uitwijzen of het verstandig is om Cultura te verhuizen naar het voormalige pand van de V&D aan de Achterdoelen. ,,Want je gaat geen dingen doen als je niet zeker weet of het zin heeft. Als de resultaten bekend zijn, gaan we daarover met de gemeenteraad in gesprek. Want wat kost het de gemeenschap en wat zien we ervoor terug? Er ligt sowieso een uitdaging bij een goed financieel perspectief. Want in het sociaal domein zijn tekorten. Dus moeten we goede keuzes maken."

VRUCHTEN AFWERPEN Veltman zal zich verdiepen in alle aspecten die relevant zijn rond de (ruimte)problematiek bij Poppodium Ede en Popschool Novae. Ze wijst tegelijkertijd op culturele initiatieven van ondernemers die in haar ogen vruchten afwerpen, zoals het Akoesticum en de Edesche Concertzaal.

De wethouder is blij met een rijk (cultureel) verenigingsleven in haar gemeente en wijst erop dat organisaties in een veranderende maatschappij zelf ook creatief kunnen zijn om hun club (financieel) 'gezond' te houden. ,,Je moet jezelf soms de veranderingen gunnen. Met burgerparticipatie kunnen we onze gemeente mooi houden, want je zit in andere tijden dan tien jaar geleden. Alles is nog steeds in ontwikkeling. Daar moeten we met elkaar de schouders onder zetten."

Gouda, Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam zijn de steden waar Veltman in het verleden veel voetstappen heeft liggen, voordat ze verhuisde naar Otterlo. Dat ze niet in Ede opgroeide kan in haar ogen een voordeel zijn.

,,Ik kijk met een frisse blik en laat me graag vertellen over het lokale verleden. Ik ben altijd geïnteresseerd in het verhaal ergens achter. Dat helpt om de gemeente verder te brengen."

FRIS NAAR WERELD KIJKEN Veltman vindt het belangrijk dat mensen zelf regie hebben in hun leven en dat 'we' fatsoenlijk met elkaar omgaan. ,,Ik heb een motto: een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. Je bent nooit te oud om te leren. Dat maakt je rijker en geeft je kansen, zodat je fris naar de wereld blijft kijken."

Hester Veltman voor het gemeentehuis. ,,Mijn motto is: een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.
Hester Veltman voor het gemeentehuis. ,,Mijn motto is: een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.
advertentie
advertentie