Afbeelding
Provincie Gelderland

Landelijke samenwerking voor vitalisering vakantieparken

29 november 2018 om 17:15 Nieuws

EDE Er komt een landelijke aanpak voor vakantieparken. Onderdeel daarvan is een Rijksbijdrage van 400.000 voor het Gelderse ondermijningsproject Ariadne. Minister Kajsa Ollongren, gedeputeerde Bea Schouten, gemeenten, Recron en anderen ondertekenden donderdag de actie-agenda vakantieparken op de Vakantieparkentop bij Radio Kootwijk. Gelderland is blij met de actie-agenda en de rijksbijdrage: ,,Samen met de Veluwse gemeenten, waaronder Ede, werken we in Gelderland al vijf jaar aan dit probleem. Heel fijn dat onze Gelderse samenwerking wordt verbreed. We kunnen heel veel zelf maar hebben voor sommige onderwerpen echt het Rijk nodig'', aldus gedeputeerde Bea Schouten.

Ariadne is een samenwerking tussen gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie en de provincie Gelderland. Doel is de aanpak van ondermijning en criminele activiteiten op vakantieparken. Er wordt daarvoor een regionaal team van handhavers opgericht. Dit team wordt in eerste instantie ingezet op de Veluwe. Daarna wordt het team in Gelderland inzetbaar.

SAMENWERKING Ariadne is onderdeel van het project Vitale Vakantieparken. De provincie Gelderland, elf Veluwse gemeenten (Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten) en ondernemers werken sinds vijf jaar aan de verbetering van Gelderse vakantieparken. Samen worden allerlei nieuwe initiatieven ontwikkeld. Naast Ariadne is onlangs ook de Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken opgericht. Daarnaast is er een multidisciplinair kwaliteitsteam opgericht.

PERMANENTE BEWONING Een belangrijk knelpunt in de aanpak van vakantieparken is de permanente bewoning. Vijftien procent van de vakantiehuisjes wordt permanent bewoond, zo'n 6.000 tot 9.000 personen. Dit blijkt uit onderzoek van Platform 31 dat gisteren is gepubliceerd. Het gaat om zeer diverse groepen: mensen die met spoed huisvesting zoeken, arbeidsmigranten, kwetsbare mensen die zoeken naar een toevluchtsoord vanwege gedragsproblemen of persoonlijke problemen, maar ook ouderen die van hun oude dag willen genieten of vrijbuiters die niet in een rijtjeshuis willen wonen. Een deel van de bewoners komt uit de Randstad en Brabant.

AGENDA De actie-agenda bestaat uit vijf hoofdlijnen: Vakantieparken aantrekkelijk houden; Passende oplossingen voor mensen die nu op de parken (permanent) wonen; Voorkomen van excessen en uitbuiting van kwetsbare groepen; Inzet op veilige parken zonder criminaliteit en ondermijning; en voor de toekomst kijken of het combineren van maatschappelijke functies van vakantieparken mogelijk is.

Naast de bijdrage aan Ariadne stelt het ministerie 1,1 miljoen euro beschikbaar om problemen aan te pakken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie