Afbeelding
Foto: Freek Wolff/BDU

Grote leegstand winkels centrum

Nieuws

In Ede is een aparte werkgroep ingesteld die bestaat uit de gemeente Ede, stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE), makelaars en eigenaren van vastgoed in het Edese centrum. Zij bekijken hoe de leegstand moet worden aangepakt. In de praktijk is het volgens Van de Hoef niet makkelijk om nieuwe huurders in het Edese centrum te krijgen. ,,Je moet er actief mee bezig zijn. Honderd keer schieten is één keer raak.”

‘Honderd keer schieten is één keer raak’ EDE - In Ede-Stad bestaat een leegstand van tien procent bij de winkels. Dat is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van zes procent. Volgens Jan Paul van de Hoef van Keus Kauffeld Makelaardij worden alle zeilen bijgezet om winkels in het dorp ‘vol’ te krijgen. ,,Alleen wij hebben al vijfenveertig winkelunits in de verhuur. Dat is heel veel.”

door Jan de Boer

Er waren ooit plannen om een C&A-winkel in het centrum te krijgen. Volgens de makelaar is het nog altijd jammer dat dit niet is doorgegaan. Een C&A winkel hoort volgens hem niet op een bedrijventerrein. ,,Als je Ede met andere gemeenten vergelijkt moet er in Ede gewoon een C&A, een Coolcat of een Esprit winkel zijn. Het is jammer dat die winkels er niet zijn. In verscheidenheid van winkels scoort Ede wel hoog. Dat staat in hele goede verhoudingen.”

Op het Bevrijdingsplein komt het ‘Vishuis’, ongeveer op de zelfde plek waar Rijsemus vroeger een viszaak had. De zaak zal door twee Spakenburgers geëxploiteerd worden. ,,Als stad heeft Ede nu nog te weinig aanbod van vis.” In het pand van de gestopte winkel Il Divo aan de Grotestraat komt de damesmodezaak Jozenzo. Het Maandereind, van Klok Schoenen tot aan Intersport loopt goed. ,,Koffie en theeschenkerij Effe Anders is daar een leuke aanwinst.”

Het blijft zaak om te zorgen dat de consument voor langere tijd in het centrum verblijft. ,,Zij moeten in het dorp gaan winkelen, geen boodschappen gaan doen.” In de ogen van Jan Paul van de Hoef heeft Ede nog ruimte voor warenhuizen en kleding- en modezaken. ,,Filiaalhouders zijn er genoeg. In Ede kan er ook nog wel een sportzaak bij. De stad heeft een behoorlijk aanbod in winkels. Ik loop dagelijkse door het dorp, niet om te winkelen, maar om daar te werken.”

Gelriaterrein

Een positieve ontwikkeling in Ede is de ontwikkeling op het Gelriaterrein, dat veel te lang ongebruikt werd. Daar komt een parkeergarage met een winkel van Hoogvliet. Daarnaast komen op het Gelriaterrein nog enkele kleine winkels. Ook gunstig is volgens Van de Hoef de ontwikkeling op de locatie waar vroeger apotheek Weijman was gevestigd. ,,Daar komen appartementen met winkels. We zijn in gesprek met een partij. De bouw start in september.”

Voor Ede is het belangrijk dat er na deze twee ontwikkelingen eindelijk een kop en een staart aan het centrum zit. ,,Ede heeft van oudsher een lintbebouwing. Dat betekent dat je niet een rondje kunt maken als je aan het winkelen bent. Je moet als centrum van het begin tot het einde attractief zijn voor het winkelende publiek. Volgend voorjaar wordt de bouw op het Gelriaterrein opgeleverd”, stelt Van de Hoef.

advertentie