'Theetje drinken' in Kijk en Luistermuseum

30 maart 2012 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Het Kijk en Luistermuseum exposeert tot 26 mei 2012 objecten rond de theecultuur uit diverse Bennekomse verzamelingen. Een veelzijdig thema met vele verrassingen over deze eeuwenoude gewoonte.

Van oorsprong komt thee uit China, waar het ongeveer 5000 jaar geleden werd ontdekt: heet water gegoten over gedroogd blad van de Camellia sinensis levert een drank met een prettige smaak en aangename geur. Smaakbepalende stoffen in thee zijn theanine, cafeïne en fluoride. De Chinese theecultuur werd al vroeg overgenomen door de Japanners die bekend staan om hun theeceremonie. Vandaar brachten de Portugezen de thee in 1559 naar Europa.

Nederland importeerde de eerste thee rond 1610. Later in de zeventiende eeuw ging de VOC grotere hoeveelheden naar Nederland verschepen. Op Java en Sumatra legden Nederlanders theeplantages voor eigen productie aan. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka. Thee was tot de achttiende eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen vaak speciale theehuizen en theekoepels.

De expositie toont een grote variatie aan theepotten, zowel oude als hedendaagse, afkomstig uit tal van landen, onder meer Engeland, China, Indonesië en Afrika. Bijbehorende attributen zijn theekoppen, suikerpotten, melkkannetjes en bonbonschaaltjes. Ook zijn diverse miniaturen van theeserviezen te zien. Bijzonder is een theepot op een theetest uit beschilderd Makkums aardewerk, een zwart rouwservies en drie mini-theepotjes die in geopende stand kleine berenhuisjes blijken te zijn.

De expositie is te zien van 3 april tot en met 26 mei, van dinsdag tot en met zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur. Kijk en Luistermuseum, Kerkstraat 1, Bennekom, tel. 0318-414629. Volwassenen 3,50 euro; 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar 2 euro; met een museumkaart is de toegang gratis.

info: www.kijkenluistermuseum.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie