Paddenstoelen in de klas

1 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Ruim 54 groepen van basisscholen in Ede en Wageningen kweken de komende weken hun eigen paddenstoelen. Groepen in heel Gelderland doen mee met 'Paddenstoelen in de klas', een project van het Netwerk van Gelderse NME centra.

Herfst is paddenstoelentijd! Als je nu door het bos wandelt kom je allerlei soorten paddenstoelen tegen. Het project 'paddenstoelen in de klas' geeft kinderen de gelegenheid om het groeiproces van een paddenstoel van dichtbij mee te maken.

Deelnemende scholen ontvangen van NME centrum het Groene Wiel een champignon kweekpakket en een uitgebreide handleiding met werkbladen. Een paddenstoelen zoekkaart, een vergrootglas en een stripverhaal over het kweken van champignons maken het geheel compleet. Bij een juiste verzorging geeft het kweekpakket ruim vijf weken lang eetbare, verse champignons.

Proefjes met de paddenstoel

Tijdens het opkweken observeren de leerlingen wat er allemaal gebeurt in het kweekpakket. Ze onderzoeken de bouw en groeiwijze van de champignon, maken sporenafdrukken in een 'sporendoos' en kweken zelf allerlei soorten schimmels. Met behulp van de zoekkaart kan tijdens een heerlijke herfstwandeling gezocht worden naar veel voorkomende paddenstoelen. Met de recepten uit de leshandleiding kunnen tot slot smakelijke hapjes worden bereid met de zelfgekweekte champignons.

Natuur- en milieueducatie

Het project paddenstoelen wordt verzorgd door het Groene Wiel in samenwerking met het Netwerk van Gelderse NME Centra.

Deelname aan het project loopt via het jaarprogramma natuur- en milieueducatie van het Groene Wiel. Jaarlijks kunnen scholen kiezen uit een gevarieerd aanbod van lessen, lesmaterialen en excursies op het gebied van natuur en milieu.

Het Groene Wiel is een onderdeel van de landelijke stichting 'Veldwerk Nederland'.

Meer informatie: www.groenewiel.nl en www.veldwerknederland.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie