Zonnepanelen op dak pand gemeente

30 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede en Zon Exploitatie Nederland B.V. hebben een overeenkomst gesloten over de opwekking van zonne-energie. Dit moet gebeuren op het dak van het gemeentelijk kantoorpand De Vleugel aan de Raadhuisstraat 117. Kantoorpand De Vleugel is straks niet het enige gemeentelijke gebouw met zonnepanelen. Op het dak van het gemeentehuis liggen nu al ongeveer 300 m2 zonnepanelen.

De gemeente stelt het dak van dit pand beschikbaar voor ongeveer 170 vierkante meter zonnepanelen. Deze panelen worden geplaatst en geëxploiteerd door ZEN BV, een bedrijf dat al meerdere van dit soort projecten in Nederland heeft gedaan. Met de panelen zal jaarlijks ongeveer 22.000 kWh groene stroom worden opgewekt. Dit komt overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer acht woningen. De gemeente gaat de opgewekte stroom zelf benutten in het kantoorpand. Dat levert de gemeente kostenvoordeel op, omdat over deze stroom geen energiebelasting en geen transportvergoeding hoeft te worden betaald.

De gemeente draagt op deze manier bij aan de omschakeling naar duurzame energie. Traditioneel is onze stroom meestal afkomstig van elektriciteitscentrales, die draaien op aardgas of kolen. Dit zijn energiebronnen die op den duur opraken. Bij de verbranding van aardgas en kolen komt bovendien CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door stroom op te wekken via de 170 m2 zonnepanelen wordt de uitstoot van CO2 met ongeveer tien ton per jaar verminderd.

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen sterk gedaald. Daardoor is het voor inwoners en bedrijven aantrekkelijk(er) geworden om te investeren in zonnepanelen op het dak. De terugverdientijd bedraagt nu al gauw minder dan tien jaar. De technische levensduur van de panelen is twintig tot vijfentwintig jaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie