Gedeputeerde Staten stelt grenzen Gelderse Landschappen vast

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Gedeputeerde Staten hebben de grenzen van de Nationale Landschappen in Gelderland definitief vastgesteld. De definitieve vaststelling kent twee wijzigingen ten opzichte van de voorlopige. Daarnaast heeft de provincie in het besluit opgenomen dat er geen extra beperkende maatregelen voor woningbouw en landbouw gelden in de Nationale Land-schappen.

Op 15 mei zijn de Gelderse Nationale Landschappen en de uitvoeringsprogramma 's voorlopig vastgesteld. De definitieve vaststelling bevat nog twee wijzigingen. Op verzoek van de gemeente Overbetuwe krijgt het gebied rondom landgoed Hemmen de status Nationaal Landschap. Ook is de noordelijke grens van Nationaal Landschap De Graafschap dichter op het riviertje de Berkel komen te liggen. Hiermee blijft het mogelijk landschappelijke projecten in het Berkeldal uit te voeren. Tegelijkertijd vallen er minder landbouwbedrijven binnen het Nationaal Landschap.

Geen extra beperkingen

In de Nationale Landschappen bestaat zorg bij de gemeenten en landbouwers dat de aanwijzing tot Nationaal Landschap extra beperkende maatregelen voor woningbouw en landbouw met zich meebrengt. Om deze zorg weg te nemen heeft de provincie in het besluit opgenomen dat er geen extra beperkingen in Nationale Landschappen gelden. Het landschapsbeleid is namelijk al helemaal uitgewerkt in het Streekplan Gelderland. Nationale Landschappen voegen daar geen regels aan toe. Hiermee bleek de zorg nog niet helemaal weggenomen. Daarom heeft de provincie nu ook de voorwaarde gesteld dat wanneer anderen (bijvoorbeeld het Rijk, of rechters) planologische beperkingen aan Nationale Landschappen koppelen, de provincie de grenzen van de Nationale Landschappen opnieuw zal bezien.

Bijzondere kwaliteiten

Nationale Landschappen zijn gebieden met bijzondere kwaliteiten. Het Rijk heeft twintig Nationale Landschappen aangewezen, waarvan zeven in Gelderland. Dit zijn de Veluwe, De Graafschap, Winterswijk, De Gelderse Poort, Rivierengebied, De Nieuwe Hollandse Waterlinie en Eemland-Arkemheen. De grenzen van de gebieden zijn door het Rijk globaal getrokken; de provincie doet dit gedetailleerd in de uitwerking van het streekplan.

Als uitgangspunt gelden de 'waardevolle landschappen', gebieden met belangrijke natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten die in het streekplan staan. Deze 'waardevolle landschappen' vertonen overlap met de globale (rijks)grenzen van de Nationale Landschappen. Om draagvlak te creëren is voorafgaand aan de vaststelling van de grenzen met verschillende betrokken gemeen-ten, bewoners en (agrarische) ondernemers stevig gediscussieerd. Mede op basis van deze gesprekken hebben GS de begrenzing vastgesteld.

Projecten

Met de grenzen zijn ook de bijbehorende uitvoeringsprogramma's bepaald. In deze gebieden wordt de komende jaren voor ruim 26 miljoen euro aan projecten uitgevoerd. Rijk en provincie leggen daarvan een groot deel op tafel. De projecten zijn bedoeld om het landschap, de toegankelijkheid en de cultuurhistorie van de Nationale Landschappen te versterken. Ze variëren van het herstellen van cultuurhistorische landschapselementen, het aanleggen of versterken van fiets- en wandelroutes, tot het treffen van lichtbeperkende maatregelen.

Besteding geld

Veel geld, namelijk 19,6 miljoen euro, komt uit het Gelders Programma Vitaal Platteland. Dat programma wordt gevoed door het Rijk met 12,1 miljoen euro en de provincie met 7,5 miljoen euro uit de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland (MIG). In totaal is er voor 26 miljoen euro aan projecten begroot. Dit bedrag is gelijk over de Nationale Landschappen verdeeld. In ieder Nationaal Landschap kan voor 4 miljoen euro aan projecten worden uitgevoerd. Uitzondering hierop is Eemland-Arkemheen, dat voor een klein deel in Gelderland ligt (en voor een groot deel in Utrecht); daarvoor is 1,6 miljoen euro beschikbaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie