Jan Pijkeren weerstaat koploper bij De Cirkel

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Jan Pijkeren is de favoriet bij schaakvereniging De Cirkel om het ratingkampioenschap (drukt speelsterkte uit, red) te behalen. Pijkeren wist Carel de Vries een remise af te snoepen. Dit leverde het talent extra Elopunten op. Dezelfde De Vries blijft de normale ranglijst aanvoeren voor Van Swieten, Boom, Dekker en Pijkeren. Met nog zeven ronden te gaan kan de nationale driekleur vast worden gestreken.

De tweeëntwintigste speelronde was er een van senioren tegen jeugdspelers. Hoewel het niet tot een generatieconflict leidde, won de jeugd met 3-2 de onderlinge strijd. Vooral de zege van Marijn Dekker op Harold Boom mocht er zijn. Na een onorthodoxe opening kreeg Dekker voordeel. Boom ging er eens goed voorzitten. In dat geval moet elke tegenstander oppassen. Hij offerde een dame om enig tegenspel te krijgen. Dekker bleef 'cool' en speelde de stelling technisch perfect naar winst.

Dat lukte Pijkeren net niet. De Vries vlocht wat valletjes in de stelling, die Jan Pijkeren goed pareerde. Hij leek met een vrijpion een aardige aanval op te zetten. Maar in de beslissende fase deed de wederzijdse tijdnood zijn werk. In een stelling waarin onduidelijk was of een van de spelers binnen enkele minuten de winstweg zou vinden, werd tot remise besloten.

Jef van Swieten moest onmiddellijk alert zijn. Peter van der Wijngaart nam het initiatief. Hij posteerde diverse stukken in het centrum. Van Swieten werd in het defensief gedrukt. Maar de praktijk leert dat het 'fenomeen' dan op zijn best is. In het middenspel haalde hij de angel uit Van der Wijngaarts aanval. Die offerde een stuk tegen twee pionnen om spoel over te houden. Dat was kaasje voor Jef van Swieten, die de geïsoleerde pionnen arresteerden. Het winstpunt behalen was daarna een kwestie van eindspeltechniek.

Lucky

Zover kwam Anton Spronk niet. Hans van de Weteringh, die het spel van Spronk kent, kwam goed uit de opening. Van de Weteringh liet zich daarna verleiden tot een afwikkeling die hem nadelig spel had moeten opleveren. Spronk, wellicht wat te lichtzinnig de stelling inschattend, gaf pardoes zijn Dame en dus de partij weg. ,,Een lucky", aldus Van de Weteringh.

Dat was de zege van Van de Brink op Hans de Groot zeker niet. Hij speelde in slechts 15 zetten een vrijwel foutloze Budapester gambiet. De sportieve Groot ging er niet gebukt onder. ,,Jaap speelde uitstekend. Ik heb nauwelijks een kans gehad. Volgende keer beter, want schaken blijft een leuke hobby. Maar er is gelukkig meer in het leven", besluit De Groot.

Fedde Kingma verrast dit seizoen vriend en vijand. Secuur spelend, nauwelijks iets weggevend, sprokkelt Kingma zijn punten bij elkaar. Deze week werd Martien Rood slachtoffer van zijn dadendrang. In het eindspel beschikte Kingma over een ver opgerukte pion (a7). Hoewel Rood promotie met de toren trachtte te verhinderen, wist Kingma op slinkse wijze de valletjes te omzeilen. Routinier Rood moest in een 'nul' berusten.

Dat gold ook voor Nagel, die al snel de koning moest omleggen. Ugo Di Pietro was de dader. De langste partij ging tussen Thomas Slijper en Jan Hartsuiker. Optisch leek Slijper in de slotminuten beter te staan. Maar het was gezichtsbedrog. In nijpende tijdnood werd remise overeengekomen. In de analyse bleek dat Hartsuiker behoorlijke kansen had gehad als de tijd het had toegelaten. Maar in het schaken geldt dat de klok onverbiddelijk is.

Overige uitslagen: Zee - Hoek, Bootsman - Aalbers, Bor - Smit, Van den Berk - Banga, Bomhof - De Feijter allen 1-0. Ziegler - Pasveer 0-1. Remise speelden: Heynis - Bakker, Havinga - Janssen, Numan - Bakkenes, Blokpoel - Mouthaan en Van der Vos - Degenhart.

Foto: Jaap van de Brink (links) velt Hans de Groot

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie