Bertha is nog altijd een kwieke dame

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Bertha Verbrugh is nog altijd een kwieke dame. In Harskamp is zij een bekende verschijning. Naast de zorg voor een gezin met zes kinderen, is zij altijd in de weer geweest voor het verenigings- en sociale leven in het dorp. In 2008 stopte zij na bijna 35 jaar als lid van het seniorencomité, dat verantwoordelijk is voor het jaarlijkse uitstapje, dat al sinds 1934 wordt gehouden. Niet alleen de oudere inwoners van Harskamp mogen mee. Ook oud-Harskampers, die in de omliggende plaatsen wonen, kunnen dan van de partij zijn. Het is dan een groots feest der herkenning. En er is volop tijd om oude herinneringen op te rakelen.

91-jarige 25 jaar vrijwilligster bij ISK-museum HARSKAMP - De senioren van Harskamp hebben woensdag 3 juni weer hun jaarlijkse uitstapje. Dit keer gaan zij met een groep van 130 op weg naar Deventer, waar onder meer een boottocht op de IJssel op het programma staat. Voor het eerst sinds lange tijd ‘moet’ de bijna 91-jarige Bertha Verbrugh-Jansen zelf voor het reisje betalen. Jarenlang haalde zij daarvoor de meeste centen binnen tijdens de huis-aan-huis-collectie. ,,Het reisje is altijd gezellig. Dan praat je met die en dan weer met die. Ik ben een van de oudsten, die meegaat. Er zijn mensen bij, die ik nog van vroeger van school ken.”

door Jan de Boer

Gestopt als lid van het seniorencomité is Bertha Verbrugh nog altijd wel actief als vrijwilligster in het ISK-museum in Harskamp. Kortgeleden werd de geboren en getogen Harskampse (,,Mijn man kwam uit Voorthuizen. Ik heb Harskamp nooit willen verlaten. Hij moest wel naar Harskamp komen, anders trouwde ik niet met hem.”) gehuldigd, dat zij zich al 25 jaar inzet voor het plaatselijke museum. ,,Dat werk doe ik nog steeds elke donderdagmiddag van een tot vier uur. Ik loop er een beetje rond. En maak met de mensen die er komen een praatje. Ik ben daar een soort suppoost. In september houd ik me ook nog bezig met de collecte voor de Kankerbestrijding.”

Bertha Verbrugh is een vrouw, die in het sociale leven in het dorp een opzienbarende rol heeft vervuld, zo vinden velen in Harskamp. Voor haar grote inzet als vrijwilliger kreeg zij tien jaar geleden al een Koninklijke onderscheiding. ,,Daar ben ik best wel trots op. Het was een verrassing waar ik niet op gerekend had.” Zij verricht het vrijwilligerswerk nog altijd graag. ,,Als je dat doet blijf je een beetje in de running. En blijf je onder de mensen. Het is heel leuk om te doen, ja. “

Terugkijkend is er geen reisje, dat er wat Bertha Verbrugh betreft bovenuit springt. ,,Het is altijd een voldoening. Altijd lekker eten. Het is altijd leuk.” De Harskampse senioren zijn al eens eerder in Deventer geweest, weet Gertie van Ark van het seniorencomité. ,,Het is best wel moeilijk om een goede locatie te vinden. Bertha is nog goed ter been, maar er zijn ook mensen waarbij dat wat minder is. Je moet dus altijd iets uitzoeken waar de ouderen niet zo ver hoeven te lopen. Vooral het eten moet goed zijn ,” legt zij uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie