Bösendorfer pronkstuk Edesche Concertzaal

23 september 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De Edesche Concertzaal in de Noorderkerk staat volgens initiatiefnemer Nando Eskes in de startblokken om er een groot succes van te maken. Als enige in Nederland beschikt de Edesche Concertzaal over een Bösendorfer Imperial vleugel. ,,Het is een van de mooiste en grootste vleugels ter wereld," aldus Eskes. ,,Wij als muzikanten worden verwend met zo'n vleugel," vult de bekende Nederlandse musicus Jaap Kramer aan.

door Jan de Boer

Afgelopen donderdagavond had de Edesche Concertzaal de primeur. Stichting OneDay gebruikte de zaal voor hun Goede Doelen Concert. Jaap Kramer musiceerde samen met de Orpheus Vocal Group. Voor Nando Eskes was het de mogelijkheid om de akoestiek in de zaal te testen. De zaal is nog niet helemaal klaar. Deze week worden er nieuwe stoelen geplaatst. ,,De intimiteit in de zaal is belangrijk. Wij hebben plaats voor 250 personen."

Elke tweede zondag van de maand is er om 15.00 uur het programma 'Welt Klassik am Klavier' in de Edesche Concertzaal. ,,Dat is een initiatief uit Duitsland, waar driehonderd kleinere zalen aan meedoen. Sinds mei 2013 komt men ook naar Nederland toe. De kwaliteit is zo goed, dat wij onze naam er wel aan willen verbinden. De pianisten, die er aan meedoen, zijn tussen de vijfentwintig en veertig jaar. Zij hebben internationale concoursen gewonnen."

Elke derde zondag in de maand verzorgt Bol Piano's en vleugels uit Veenendaal, de leverancier van de Bösendorfer Imperial, de zogenaamde Bol concerten in de Edesche Concertzaal. ,,Dan treden ook wereldvermaarde muzikanten op." De Edesche Concertzaal gaat alleen voor kwaliteit. Tot en met het einde van het eerste kwartaal 2014 spreekt Eskes over een proefperiode. ,,Vanuit de ervaringen in de proefperiode maken we dan het programma voor het volgende seizoen."

Nando Eskes wil toe naar drie concerten in de week in de Edesche Concertzaal. ,,Zojuist hebben we de beroemde, wereldwijd bekende Ton Koopman van het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir geboekt voor vrijdag 29 november 20.00 uur om de orgelconcertenserie bij ons te openen. Deze man speelt ook in het Concertgebouw in Amsterdam."

De donderdagavond heeft Eskes gereserveerd voor lichte muziek. ,,Dan denk ik aan jazz en akoestische muziek. Ook wereldmuziek. Ik zou graag hier bijvoorbeeld muziek uit Tibet of flamenco muziek willen horen. We moeten onze naamsbekendheid nog opbouwen. Dat gaat goed. Op Facebook hebben we al 1.500 volgers, en wekelijks plaatsen we een concertladder in Ede Stad en andere media."

Foto:

Nando Eskes (links) en Johannes Baas (sales DagjeWeg.NL) bekijken de 'carrosserie' van een Bösendorfer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie