Afbeelding
WH fotografie

Liveblog: Zeer grote brand in flat aan de Van der Hagenstraat meester, woningen ontruimd (gesloten)

15 maart 2023 om 17:41 Brand

EDE Vijf huizen zijn woensdag beschadigd geraakt door een zeer grote uitslaande brand in flatgebouw de Elskamp aan de Van der Hagenstraat in Ede. Twee daarvan zijn waarschijnlijk onbewoonbaar. Zo’n tien woningen liepen waterschade op. Een persoon is naar het ziekenhuis vervoerd nadat deze rook had ingeademd. Het is nog niet duidelijk of het de bewoner van het appartement op de vierde verdieping betreft. Daar ontstond de brand rond 17.15 uur.

Lees de samenvatting van de gebeurtenissen vandaag in dit artikel, of lees hieronder het liveblog terug dat EdeStad.nl bijhield. 

20.22 uur: Wij gaan dit liveblog nu sluiten. Dank voor het meelezen. 

19.59 uur: Het slachtoffer dat naar het ziekenhuis is vervoerd had rook ingeademd. Het is nog niet duidelijk of het de bewoner van het appartement op de vierde verdieping betreft. Daar ontstond de brand rond 17.15 uur.

Vijf huizen raakten beschadigd door de brand, twee daarvan zijn waarschijnlijk onbewoonbaar. Zo’n tien woningen liepen waterschade op. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. ,,Brandonderzoek moet dat later uitwijzen", volgens de woordvoerder.

Bron video: Xander van Soelen.

19.44 uur: Ook de Edese burgemeester René Verhulst was eerder vandaag ter plaatse bij de flat.


WH fotografie

19.38 uur: Cafetaria Henky Penky is volop aan het bakken geslagen om personeel van het Rode Kruis, bhv’ers en hulpverleners te voorzien van avondeten. ,,Lof voor deze mensen die klaarstaan voor een ander", aldus stichting Buurtpreventieteam Ede in een Instagrampost. 

Ook de politie bedankt buurtbewoners die voor eten hebben gezorgd. ,,Vanuit onze kant, dank daarvoor!" schrijft de politie op Facebook. 

19.26 uur: Het sein brand meester is gegeven. Wel zal de brandweer nog de hele avond druk zijn met werkzaamheden. Meerdere gezinnen kunnen vanavond niet terug naar huis. Om hoeveel woning het precies gaat, is niet bekend. 

Verschillende brandweerkorpsen rukten uit voor de brand. Er waren ploegen ter plaatse vanuit Ede-Stadspoort, Ede-Centrum, Bennekom, Lunteren, Ederveen, Veenendaal, Barneveld en Wageningen bij betrokken. Met ondersteunend materiaal uit Arnhem, en meetploegen uit Voorthuizen en Velp.

19.13 uur: De brand is onder controle, meldt de veiligheidsregio. 

18.57 uur: Het is nog onduidelijk of de gewonde die is overgebracht naar het ziekenhuis een bewoner is. ,,Dat zijn we aan het uitzoeken", meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio aan persbureau ANP. 

Op de nabijgelegen basisschool waar bewoners worden opgevangen, De Rots, is inmiddels ook het Rode Kruis aanwezig. 

18.34 uur: De brand is overgeslagen naar een bovengelegen huis, meldt het ANP. Het vuur was zo heet dat politie en brandweer zich tijdens de ontruiming van de flat moesten terugtrekken. Het is daarom ook nog niet duidelijk of er verder nog slachtoffers zijn. Brandend materiaal dat naar beneden valt, zorgt er ook voor dat brand ontstaat op ondergelegen balkons. ,,We doen er alles aan om die balkons te blussen zodat er niet nog meer woningen in brand gaan", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.

In onderstaande video is een compilatie van grofweg het afgelopen uur te zien.

Bron video: WH Fotografie.

18.30 uur: Bewoners van de flat worden opgevangen in basisschool De Rots. Daarnaast meldt woordvoerder René Bierman dat tachtig woningen ontruimd zijn. 

18.19 uur: De brand is ontstaan op de vierde verdieping van de flat. Er is tot nu toe een gewonde overgebracht naar het ziekenhuis. Het vuur is ook overgeslagen naar andere woningen. De totale omvang is nog onduidelijk. 


Een persoon is overgebracht naar het ziekenhuis. - WH fotografie


De brand is ook overgeslagen naar andere woningen. - WH fotografie

18.08 uur: De brand trekt veel omstanders. Het verkeer op de Jan Th. Tooroplaan wordt ondertussen in goede banen geleid door agenten.


WH fotografie

18.03 uur: Er is veel rookontwikkeling vanwege de brand. De veiligheidsregio adviseert iedereen die daar last van heeft om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. 


Er is veel rookontwikkeling vanwege de brand. - WH fotografie

17.55 uur: De veiligheidsregio meldt: ,,We zetten in op het bestrijden van de brand en de ontruiming. Er is opgeschaald naar Grip 1."

17:50 uur: In een video van een omstander is te zien dat de vlammen uit een woning op de vierde verdieping slaan.

17:41 uur: Rond 17.15 uur is er een brand ontstaan in de flat de Elskamp aan de Van der Hagenstraat in Ede. De brandweer is groots uitgerukt en kwam snel ter plaatse om het vuur te bestrijden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie