Afbeelding
WH fotografie

Drie appartementen onbewoonbaar na zeer grote brand in Edese flat

15 maart 2023 om 20:22 Brand

EDE Vijf huizen zijn woensdag beschadigd geraakt door een zeer grote uitslaande brand in flatgebouw de Elskamp aan de Van der Hagenstraat in Ede. Drie daarvan zijn onbewoonbaar, meldt de gemeente Ede. Zo’n tien woningen liepen waterschade op. Een persoon is naar het ziekenhuis vervoerd nadat deze rook had ingeademd. Het is nog niet duidelijk of het de bewoner van het appartement op de vierde verdieping betreft. Daar ontstond de brand rond 17.15 uur. 

Hulpdiensten rukten massaal uit om het vuur te bestrijden en woningen te ontruimen. ,,Er zijn 36 appartementen ontruimd. De rest van de flat is niet ontruimd en is niet betrokken bij de brand", laat de gemeente weten. Rond 19.00 uur werd het sein brandmeester gegeven. Wel zal de brandweer nog de hele avond druk zijn met werkzaamheden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. ,,Brandonderzoek moet dat later uitwijzen", volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio. 

GEZINNEN OPGEVANGEN

Bewoners van de ontruimde woningen worden opgevangen in de nabijgelegen basisschool De Rots. Daar is het ook het Rode Kruis aanwezig. Wanneer de gezinnen terug naar huis kunnen, is nog niet duidelijk. De brand was namelijk zo heet, dat eerst de constructie van het gebouw gecontroleerd moet worden. ,,Rond 21:00 uur zal aan de omwonenden een plan worden overlegd over hoe wanneer ze terug naar hun appartementen kunnen", aldus de gemeente op een speciale webpagina met informatie over de brand. Voor mensen die niet naar huis kunnen vannacht zal onderdak worden geregeld.

,,De bewoners van het linkerdeel van de flat tot aan het trappenhuis, gezien vanaf de parkeerplaats, hebben vrije toegang tot hun woning", meldt de gemeente verder. ,,Zij kunnen via het trappenhuis hun woning bereiken. Het rechterdeel moet wachten tot de flat wordt vrijgegeven door de brandweer. Er moet goed gecontroleerd worden of het veilig is."

De gemeente vraagt mensen die willen helpen om nog even af te wachten. ,,Op dit moment kunt u nog niet helpen. We zijn nog aan het inventariseren wat nodig is. Op dit moment concentreren we ons op het blussen van de brand en de effecten daarvan."

ENORME HITTE

Tijdens de ontruiming moesten politie en brandweer zich terugtrekken vanwege de enorme hitte. Enige tijd was het daarom onduidelijk of er nog meer slachtoffers waren. De uitslaande brand in een van de woningen was bovendien overgeslagen naar een bovengelegen huis. En brandend materiaal dat naar beneden viel, zorgde er ook voor dat brand was ontstaan op ondergelegen balkons.

Bron video: WH Fotografie

Ede Stad.nl hield tijdens de brand een liveblog bij. Dat is hier terug te lezen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie