Afbeelding
Rene Soeters

'Plofkraak mag niet leiden tot structurele sluiting pinautomaten'

Misdaad

EDE Plofkraken op pinautomaten mogen niet leiden tot structurele sluiting van pinautomaten en daarmee een slechtere toegankelijkheid van pinautomaten voor inwoners van Ede. Dat schrijft de Edese D66-fractie naar aanleiding van de plofkraak van donderdagochtend aan de Parkweg in Ede. Fractievoorzitter Stephan Neijenhuis heeft daarover raadsvragen gesteld.

De plofkraak vond afgelopen nacht plaats op een pinautomaat van de SNS bank aan de Parkweg. ,,De impact op de omgeving is groot. De ruiten van omliggende woningen sneuvelden, omwonenden zijn midden in de nacht opgeschrikt door de enorme knal en de veiligheid van wijkbewoners is ernstig op de proef gesteld. Delen van het plafond kwamen zelfs naar beneden door de ontploffing", aldus Neijenhuis.

,,Deze brutale plofkraak staat helaas niet op zichzelf", vervolgt de fractievoorzitter. ,,In heel Nederland zijn er de afgelopen tijd steeds meer inbraken in pinautomaten door middel van ontploffingen. Afgelopen week heeft ABN AMRO zelfs laten weten dat zij 470 pinautomaten tijdelijk zullen sluiten als gevolg van de grote aantallen plofkraken in de afgelopen tijd."

[AFHANKELIJK] Hoewel het besluit van ABN AMRO volgens Neijenhuis valt te begrijpen, is de sluiting van pinautomaten volgens hem ook 'zeer spijtig'. ,,Veel Nederlanders zijn afhankelijk van deze pinautomaten en moeten nu verder weg voor hun contant geld. Vooral veel ouderen, laaggeletterden en mensen met een beperking zijn afhankelijk van contant geld en daarmee van pinautomaten. Ouderenbonden KBO-PCOB en ANBO hebben al hun zorgen uitgesproken over de toegankelijkheid van voldoende pinautomaten."

(De tekst gaat onder de video verder. Bron video: Rene Soeters)

[OPTREDEN] ,,Daarnaast waren de gesloten automaten van ABN AMRO van het type dat relatief makkelijk te kraken waren. Nu deze gesloten zijn, wordt de aandacht verlegd naar types geldautomaten die moeilijker te kraken zijn, met tot gevolg impactvolle plofkraken als die aan de Parkweg. In het belang van deze mensen die afhankelijk zijn van contant geld en de veiligheid van de Edese inwoners, is D66 van mening dat het college van burgemeester en wethouders hard moet optreden tegen plofkraken en naar oplossingen moet zoeken voor de toegankelijkheid van voldoende pinautomaten in alle dorpen van Ede."

[SAMENWERKEN] D66 wil onder meer van het college weten of de gemeente en de banken samenwerken om maatregelen te nemen tegen plofkraken. Ook wordt het college gevraagd wat het doet om ervoor te zorgen dat de toegankelijkheid van voldoende pinautomaten in Ede niet verslechtert. ,,Kan het college in gesprek gaan met diverse partijen (denk aan supermarkten) of alternatieve plaatsing op minder gevaarlijke plekken een mogelijkheid is, in het belang van de veiligheid van Edese inwoners", besluit Neijenhuis.

advertentie