Afbeelding
Ted Walker

Tien namen voor nieuwjaarsrellen Ede

Misdaad

EDE ,,We hebben tien namen", zegt burgemeester René Verhulst van Ede. Tien Edenaren die zich in de nacht van oud op nieuw hebben misdragen in een klein gedeelte van de wijk Veldhuizen A. ,,Het strafrechtelijk onderzoek loopt. Ze zitten niet vast, ik hoop wel dat er ook worden aangehouden. Dat is juridisch niet zo eenvoudig. In het donker zijn mensen moeilijk te identificeren, zeker als ze ook nog eens zwarte kleding dragen."

Gerard van Wijk

Het liep in de oudejaarsnacht in Veldhuizen volledig uit de hand. Het begon ermee dat circa tachtig jongeren elkaar bekogelden met vuurwerk en daarna bewoners en hulpverleners. Overwegend jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond. Auto´s werden in brand gestoken, vernielingen werden aangericht en er was sprake van ernstige overlast. Volgens Verhulst was de situatie onveilig en beangstigend en nieuw was dat het geheel een georganiseerd karakter had.

Ze zitten niet vast, ik hoop wel dat er ook worden aangehoudenDe gemeente had tevoren geen signalen dat het bij de jaarwisseling in Ede zo uit de hand zou lopen, blijkt uit de evaluatie. ,,Je gaat je dan afvragen of we onze informatiepositie in de wijk verloren hebben of dat het de rol van de sociale media is geweest, dat moeten we goed nagaan. Ik zou niet één punt weten hoe je dit kunt voorkomen. Ik ben op bepaalde plekken in die nacht zesmaal door een straat gekomen, heb niets gezien. En achter je rug gebeurt het dan", stelt Verhulst vast.

CAMERATOEZICHT Er wordt voor de volgende jaarwisseling gedacht aan preventieve maatregelen. ,,We willen dit niet nog eens laten gebeuren", zegt de burgemeester. Het kan zijn dat er meer politie op straat komt, het kan zijn dat er cameratoezicht komt of een combinatie van beide. Een gedeeltelijk of geheel vuurwerkverbod helpt en dat geldt ook voor een samenscholingsverbod. ,,Als dat even kan ga ik er gebruik van maken."

Er is inmiddels gesproken tussen gemeente, politie, brandweer, buurtbewoners, de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap en een aantal jongeren uit de wijk. Verhulst noemt het een goed gesprek. ,,Er zijn er die zeggen: is het zo erg geweest? Maar de meesten vinden dat we dit gedrag niet moeten accepteren. Ze hadden het ook niet verwacht. Iets anders is dan wel dat je toch moet weten waar je kinderen van 14 en 15 jaar uithangen." Met name de gesprekken met de gedupeerde omwonenden en hulpverleners maakten indruk. Er is een zogeheten groepsaanpak opgestart, zodat er een completer beeld ontstaat van de jongeren in de wijk en zodoende ook de informatiepositie van de gemeente verbetert.

Er zijn aanbevelingen gedaan in de evaluatie en die hebben voornamelijk te maken met een betere samenwerking tussen de professionele partners in de wijk. ,,Op deze manier krijgen we meer informatie over ontwikkelingen in de wijk en kunnen jongeren gerichter worden aangepakt op hun gedrag. Het vertrouwen van inwoners in de handhaving op de openbare orde moet weer worden hersteld en daar gaan we aan werken."

advertentie
advertentie