Afbeelding
Politie

Jonge geldezel uit Ede aangehouden

20 mei 2021 om 17:36 Misdaad

EDE De politie heeft afgelopen woensdag een 19-jarige man uit Ede aangehouden in een onderzoek naar zogenoemde vriend-in-nood-fraude. Een slachtoffer uit Veenendaal werd in april 2020 voor duizenden euro’s opgelicht.

‘Hey mam, mijn telefoon is in de wasmachine terecht gekomen. Dit is mijn nieuwe nummer’, luidde de strekking van het eerste bericht dat het slachtoffer via WhatsApp kreeg. Na een conversatie werd er om duizenden euro’s gevraagd. Het verhaal klonk logisch en door de slinkse manier van werken trapte het slachtoffer erin.

Aan de hand van een bankrekeningnummer is de politie uiteindelijk de 19-jarige verdachte op het spoor gekomen. Hij werd gebruikt als geldezel en leende zijn bankrekening uit aan criminelen die daardoor zelf buiten schot proberen te blijven.

PAKKANS ,,De pakkans voor een geldezel is echter groot”, legt de politie uit. ,,Je maakt je als geldezel al snel schuldig aan witwassen. Als banken merken dat een rekening wordt gebruikt voor frauduleuze transacties, doen zij aangifte bij de politie. Mensen die hun bankrekening laten misbruiken kunnen mogelijk voor een lange periode geen leningen of rekeningen af sluiten bij een Nederlandse bank.”

Met name jongeren worden geronseld om hun bankpas en pincode af te geven, met als smoes ‘snel geld verdienen’. Jongeren worden daar geronseld waar jongeren (online) zijn. De man heeft een dag vastgezeten en door het Openbaar Ministerie (OM) zal een beslissing worden genomen over de eventuele vervolging.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie