Afbeelding
Pixabay

Veel meer tweewielers gestolen in gemeente Ede

14 oktober 2021 om 16:32 Misdaad

EDE In de gemeente Ede zijn in de eerste acht maanden van dit jaar veel meer tweewielers gestolen dan vorig jaar. In de periode januari tot en met augustus werd in onze gemeente in totaal 418 keer aangifte gedaan van een fiets, brommer of scooter. In dezelfde periode vorig jaar ging het om ‘maar’ 274 aangiftes. Vooral in Ede Centrum en in De Klomp worden veel tweewielers gestolen.

Dat blijkt uit politiecijfers waar Interpolis donderdag over schrijft. Opvallend genoeg was landelijk gezien juist sprake van een daling van het aantal diefstallen in vergelijking met vorig jaar. Met name in de ‘lockdownmaanden’ in de winter sloegen dieven minder vaak toe. In de periode van januari tot en met augustus is er ruim 44.000 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, scooter of brommer.

RISICOBUURTEN Verzekeraar Interpolis becijferde 150 buurten waar het risico op een gestolen fiets, brommer of scooter het hoogst is. Daarbij is gekeken naar het aantal diefstallen in het verleden, het aantal inwoners van een buurt en de stedelijkheid, seizoenseffecten, tal van demografische kenmerken over de buurt, kenmerken van de woningen en voorzieningen in de buurt. In onze gemeente springen Ede Centrum en De Klomp er in negatieve zin uit. Bekijk hier het artikel van Interpolis met de buurten die volgens hun analyse opvallen.


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het aantal aangiftes van gestolen fietsen, brommers en snorfietsen/scooters. De cijfers gaan over de periode van januari tot en met augustus in 2021 en 2020.

TOPJE VAN DE IJSBERG De aangiftecijfers wat betreft diefstal van gewone fietsen vormen slechts het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is volgens de organisatie S.A.F.E. zeker zeven keer hoger. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde blijkt dat slechts veertien procent van de slachtoffers aangifte doet. Bij diefstal van een scooter of brommer doen aanzienlijk meer mensen aangifte.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie