Afbeelding
Pixabay

Minder auto-inbraken in gemeente Ede

18 november 2021 om 05:00 Misdaad

EDE Het aantal auto-inbraken in de gemeente Ede is in de eerste tien maanden van dit jaar aanzienlijk afgenomen. Registreerde de politie in de maanden januari tot en met oktober in 2020 nog 183 auto-inbraken in onze gemeente, in dezelfde maanden van dit jaar gebeurde dat 115 keer. Dat blijkt uit recente politiecijfers die door LocalFocus zijn geanalyseerd.

Navigatie-apparatuur, dure velgen of een laptop die in het zicht op de achterbank lag. In oktober is landelijk gezien bijna 4400 keer ingebroken in een auto om iets te stelen. Dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart vorig jaar. De piek in Ede werd al eerder dit jaar bereikt. Vooral maart en april waren een ‘slechte maand’, toen werden er zeventien auto-inbraken genoteerd in onze gemeente.

Ook in de meeste gemeenten in de regio nam het aantal auto-inbraken af, alleen Veenendaal laat een afwijkend beeld zien. Daar werden juist veel meer auto-inbraken gepleegd.

Bekijk in onderstaande kaart het aantal inbraken per maand voor alle gemeenten in Nederland, en wat de aantallen van 2020 waren. Klik op een gemeente voor meer informatie.


Tot en met oktober van dit jaar registreerde de politie landelijk bijna 31.000 diefstallen uit een auto. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen er in dezelfde maanden bijna 38.000 autokraken werden gezet. Met name Zeeland, Drenthe, Groningen en Gelderland tellen dit jaar een stuk minder auto-inbraken. Vooral in februari, maart en april dit jaar werd er weinig (van)uit auto’s gejat: in deze maanden was er ook sprake van een avondklok.

Bekijk in onderstaande grafiek de ontwikkeling van de cijfers per maand in heel Nederland. Via het zwarte menu kan een ander gebied (provincie of gemeente) geselecteerd worden.


OVER DE CIJFERS De cijfers zijn geregistreerd door de politie onder code’s A10 (diefstal uit of vanaf personenauto) en B10 (diefstal uit of vanaf personenauto met geweld). Het kan daarbij zowel gaan om diefstal van onderdelen van de buitenkant van de auto (velgen, lampen) als om diefstal van spullen in de auto (navigatiesysteem, persoonlijke bezittingen) door het raam in te tikken of een valse sleutel te gebruiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie