Afbeelding
Pixabay

Minder woninginbraken in Ede dit jaar, maar wel twee vermeldingen in provinciale top tien

22 oktober 2021 om 05:52 Overig

EDE In de eerste negen maanden van dit jaar is er bijna 17 duizend keer ingebroken in een woonhuis. Dat is gemiddeld 59 keer per dag, blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van de politie. 

In de periode van januari tot en met september werden in Ede 166 woninginbraken gemeld, wat neerkomt op 14 inbraken per 10.000 inwoners. Dat is een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen registreerde de politie nog 183 woninginbraken.

Ondanks de daling kleurt Ede donkerrood op de kaart. Anders is dat in de omliggende gemeenten Barneveld (8,5 inbraken per 10.000 inwoners), Apeldoorn (11,4 per 10.000 inwoners), Renswoude (10,8 per 10.000 inwoners), en Wageningen (11,1 per 10.000 inwoners). In Veenendaal en Rhenen (beide 15,8 per 10.000 inwoners) was het juist vaker raak dan in Ede, met respectievelijk 106 en 32 gemelde inbraken. 

(Op onderstaande kaart vind je per gemeente het aantal geregistreerde woningbraken in de periode van januari tot en met september 2021. Dit getal is afgezet tegen het aantal inwoners om tot een relatief cijfer te komen: het aantal woninginbraken per tienduizend inwoners. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart.)


In de top tien van wijken (of kernen) waar het vaakst wordt ingebroken in de provincie Gelderland komt de gemeente Ede tweemaal voor. Het gaat om Bennekom, dat met 32 inbraken de derde plaats deelt met Barneveld. Iets daaronder, op de achtste positie, staat de wijk Veldhuizen met 24 inbraken. 

(In deze tabel vind je per provincie de top tien wijken waar het vaakst werd ingebroken.)


Het aantal woninginbraken is landelijk dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar, zoals te zien is in deze grafiek. Volgens het CBS is deze daling het gevolg van het feit dat mensen sindsdien veel vaker thuis zijn. Dit jaar telde vooral februari, maart en april relatief weinig inbraken. In Nederland gold van 23 januari tot en met 28 april namelijk een avondklok. Na de opheffing van de avondklok nam het aantal inbraken tot en met augustus weer toe, al zijn de aantallen alsnog aanzienlijk lager dan in de afgelopen twee jaar. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie