Afbeelding
Foto: Shutterstock

Rioollucht in huis vaak zelf te verhelpen

8 oktober 2021 om 12:44 Partnercontent

Het zal veel mensen bekend voorkomen: een vervelende rioollucht in huis. Vaak is lastig te achterhalen waar deze geur precies vandaan komt. Soms lijkt de geur van buiten te komen, andere keren komt de geur bij de afvoer van een gootsteen of het putje in de douchebak omhoog. Bovenal is het belangrijk om een rioollucht in huis tijdig op te lossen. De rioollucht kan hoofdpijn tot gevolg hebben, wanneer je te lang in de lucht blijft leven. Door de woning goed te ventileren, kun je het probleem tijdelijk verminderen. Vaak is dit echter geen structurele oplossing. Voordeel van dit probleem is wel, dat je het in veel gevallen zelf op kunt lossen.

Oorzaak van de rioollucht in huis achterhalen 

Een belangrijke eerste stap bij het verhelpen van een rioollucht in huis is het achterhalen van de bron hiervan. Dit lijkt makkelijker, dan het in de praktijk is. Zoals reeds genoemd kan de geur van buiten komen, maar ook uit de gootsteen. In dat laatste geval kan er sprake zijn van een verstopping, maar ook van een sterke geur die vanuit de riolering onder de woning omhoog komt. Een professionele partij inschakelen voor het vaststellen van de rioollucht en het opsporen van de oorzaak hiervan kan een goede optie zijn. Mocht het om een huurwoning gaan, dan zou je eerst de woningcorporatie om advies kunnen vragen. Mogelijk speelt het probleem ook bij andere bewoners.

Verschillende mogelijke oorzaken van stank in huis 

De rioollucht in huis kent verschillende potentiële oorzaken. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen stank door een lekkende afvoer, een rioollucht als gevolg van een gebrekkige ontluchting, stank door een verstopte afvoer en stank als gevolg van een verzakking. Een verzakking van de riolering of afvoer resulteert over het algemeen niet alleen in een vervelende stank. Ook kan dit leiden tot een groot aantal rioolvliegjes in huis. Het maakt het des te belangrijker om snel in te grijpen. Zelf een verzakte leiding of een beperkte ontluchting verhelpen is vaak lastig.

Lekkage en verstopping soms zelf te verhelpen

Bij een verstopping als oorzaak van de rioollucht in huis ligt dat anders. Je kunt een aantal stappen zetten om het probleem te verminderen of zelfs volledig op te lossen. Er zijn verschillende manieren waarop je een verstopte afvoer kunt ontstoppen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de klassieke plopper, waarmee je afwisselen voor onder- en overdruk zorgt. Ook een trekveer kan helpen om een verstopte afvoerleiding te verhelpen. Een derde optie is de keuze voor een ontstoppingsmiddel uit de super- of bouwmarkt. Houd er rekening mee dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Afhankelijk van het materiaal waarvan een afvoerleiding gemaakt is, kan een dergelijk middel schade veroorzaken. Het gebruik hiervan wordt om deze reden afgeraden.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie