Afbeelding
Daklekkage

Zo voorkom je daklekkage in je woning

5 juli 2021 om 08:16 Partnercontent

Weinig problemen in huis zijn zo vervelend als een lekkage. Het zorgt ervoor dat je huis op meerdere punten beschadigd raakt en het is ook nog duur om te verhelpen. Een oorsprong van een lek vinden is bovendien een best specialistische klus, dus niet iedereen kan dit zomaar zelf. Daklekkage is al helemaal een vervelende vorm van lekkage, omdat je het lek niet zomaar kunt stoppen of vinden. Een lek in het dak betekent immers dat als het regent, het lekt. Gelukkig zijn er manieren om daklekkage te voorkomen.

Zorg voor goede hemelwaterafvoer

Hemelwater is in feite regen en andere vormen van water die uit de lucht komen, zoals sneeuw. Ook sneeuw is vocht en heeft dus invloed op je afvoer. Een afvoer voor hemelwater heb je nodig in de vorm van een dakgoot en regenpijp. Deze zorgen ervoor dat water snel wegloopt en naar de juiste plek. Zorg ervoor dat deze absoluut niet verstopt raken. Maak dus geregeld je regenpijp maar vooral ook je dakgoot schoon. Een opstopping kan lekkage veroorzaken. Een dakgoot kun je op verscheidene manieren reinigen:

? Met de hand: klim op een ladder en verwijder het vuil zoals bladeren met de hand.|
? Met een biologisch afbreekbaar middel dat je in de goot aanbrengt.
? Door een professional in te schakelen.

Geef ook aandacht aan de schoorsteen

De schoorsteen is echt zo’n zwakke plek op je dak. Hij vangt van alles op, van regen tot wind en storm. Beschadigingen aan je schoorsteen kunnen daklekkage veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een scheur of breuk in je schoorsteen; het water kan dan zo naar binnen lopen. Heb je het idee dat er iets niet goed is met de schoorsteen? Laat een dakdekker ernaar kijken of laat een andere professional de schoorsteen en het dak inspecteren. Dit is een klus die je vaak niet zomaar zelf kunt klaren dus wees niet bang om hulp te vragen. Dat zorgt vaak voor het beste resultaat.

Laat een professionele reiniging uitvoeren

Het hoeft niet vaak, maar tenminste eens per jaar kun je het beste even het dak en de dakgoot laten reinigen door een deskundige. Vuil en takjes zijn namelijk de grootste vijand voor je dak. Mos, algengroei en meer kunnen snel schade veroorzaken zonder dat je het doorhebt. Ook daardoor kan dus daklekkage ontstaan. Een dak laten reinigen duurt niet lang want het gebeurt vaak met een hogedrukreiniger.

Toch lekkage? Vraag om hulp

Het is goed om alle maatregelen te treffen die nodig zijn om een daklekkage te voorkomen. Echter kan het zijn dat je alsnog die nare lekkage te pakken hebt, hoe goed je ook voor je dak zorgt. Dat kan nu eenmaal gebeuren. Wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Het lijkt misschien voordeliger om zelf een daklekkage te repareren maar het is zo ingewikkeld, dat de kans bestaat dat het niet lukt en je uiteindelijk toch iemand in moet huren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie