Afbeelding
Foto door mohamed hassan form PxHere

Een Ubuntu Server: wat is het en wat kun je er mee?

16 april 2021 om 09:13 Partnercontent

Maar één server gebruiken voor websites, e-mail, bestanden, development, container, cloud en databases? Kijk niet verder, maar ga voor een Ubuntu Server. Naast dat Ubuntu draait op bijna alle bestaande computerarchitectuurtypes, is het ook nog eens goedkoop om te gebruiken.
Hieronder lees je wat een Ubuntu Server is en wat je er allemaal mee kunt.

Wat is een Ubuntu Server?

Ubuntu Server is een besturingssysteem waarmee je orde kunt geven aan een serveromgeving. Je kunt deze software voor heel veel dingen gebruiken. Het draaien van je website of het opslaan van belangrijke documenten zijn een aantal van deze mogelijkheden. De serversoftware heeft maar een klein kostenplaatje en is soms zelfs gratis. De laatste versie van Ubuntu is bijvoorbeeld gratis te downloaden. Voor kleine bedrijven dus een ideale oplossing. Mocht je meer support willen vanuit Ubuntu, dan zijn er verschillende betaalde pakketten waarin support centraal staat. Hierbij moet je denken aan een abonnementsvorm per jaar. De prijzen van de abonnementen variëren tussen de €150 en €1500 per jaar.

Wat kan ik met een Ubuntu Server?

Een Ubuntu Server is uitermate geschikt voor het opzetten van een kleine serveromgeving waarin jij bepaalt wat je doet. Of je nu, zoals hierboven vermeld, op zoek bent naar een webserver of cloudserver of juist iets anders. Naast deze twee mogelijkheden kun je jouw Ubuntu inrichten voor FTP, e-mailserver, bestanden en printserver, developmentplatform, container deployment of als databaseserver. Cloud Servers zijn in de wereld niet meer weg te denken. Ook samenwerken op afstand is hierdoor veel gemakkelijker geworden. Ubuntu is dus een makkelijke manier om zowel persoonlijk of als bedrijf een server op te zetten. Ubuntu is open source, wat betekent dat iedereen de code waarin het is gemaakt kan bekijken. Dit zorgt er onder andere voor dat veel programmeurs zelfs tools maken waar jij gebruik van kan maken. Juist hierdoor is het ook zo dat er voldoende mensen zijn met kennis over Ubuntu Server. Dus als je vragen hebt, hoef je deze alleen even op een Ubuntuforum te delen. Hier kunnen communityleden op reageren.

Hoe start ik een Ubuntu Server?

Het starten van een Ubuntu Server is even makkelijk als de installatie van een ander besturingssysteem, wellicht zelfs makkelijker. Hetgeen wat je vooraf wel moet bepalen is of je voor het systeem een fysiek apparaat wilt gebruiken of juist een virtueel apparaat. Als je een fysiek apparaat tot Ubuntu Server wilt omtoveren is dat vrij gemakkelijk. De eerste stap is het downloaden van de laatste Ubuntu Server ISO. Deze ISO moet je vervolgens branden op een CD of DVD. Je kunt er ook voor kiezen om een USB flash drive te gebruiken. Plaats de media in het fysieke apparaat en start deze op. Eenmaal opgestart kun je het Ubuntu OS selecteren waarna je apparaat volledig op dit besturingssysteem draait. In het begin zal het systeem volledig te besturen zijn vanuit een opdrachtvenster. Ubuntu Server werkt namelijk niet met een visuele interface. Het is daarom slim om tools als apt-get te gebruiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie