Op de Molenstraat crashte de verdachte tegen een verkeersbord.
Op de Molenstraat crashte de verdachte tegen een verkeersbord. Politie Ede

Politie Ede achtervolgt verdachte automobilist: ‘Het werd met de minuut vreemder’

7 maart 2023 om 10:08 Overig

EDE Agenten hebben onlangs een man aangehouden na een hectische achtervolging door het centrum van Ede. Dat meldt de politie in een uitgebreide blog op hun Facebookpagina. De agenten kwamen de man tegen tijdens een nachtelijke surveillanceronde. ,,Gezien het tijdstip en de locatie vonden we het wat vreemd. Luisterend naar ons onderbuikgevoel, besloten we hem te controleren.”

De verdachte stond met zijn auto op de stoep geparkeerd. De lampen van het voertuig waren zowel aan de voor- als de achterzijde aan. Toen de agenten hun dienstauto naast de man parkeerden, stak hij zijn duim op en gaf hij aan dat de politie door kon rijden. De agenten vertrouwden het niet.

STORINGSLAMPJE

,,De man gaf aan dat hij naar het buitenland moest en sprak slecht Engels. Er zaten wel Nederlandse kentekenplaten op het voertuig. Vreemd, maar het kan natuurlijk”, schrijft de politie. Nadat de man zijn rijbewijs had afgegeven, viel de agenten iets op. ,,Op het dashboard van het voertuig brandde een oranje storingslampje. De tekst ‘Key not detected, check key location’ verscheen. De motor van het voertuig draaide maar er was volgens de auto zelf geen sleutel aanwezig.”

Agenten zagen toen net onder het stuur een kleine beschadiging. Ook lagen er op de achterbank twee andere kentekenplaten met een andere landcode. ,,Het werd met de minuut vreemder. Wat deed deze man hier? En waarom klopte er zoveel niet bij die auto?”

PIEPENDE BANDEN

Via de meldkamer wordt extra ondersteuning gevraagd. ,,Deze auto moest helaas van wat verder komen omdat ons gebied nogal uitgestrekt is. Ondertussen deden we een aantal controles. Vervolgens hoorden we dat de elektrische handrem van het voertuig eraf werd gehaald. De bestuurder gaf vol gas en vertrok met piepende banden.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Na zijn botsing zette de man een sprint in.  - Politie Ede

De agenten bedachten zich geen moment en zetten met hun dienstvoertuig de achtervolging in. ,,Het volgende moment was hectisch”, omschrijft de agent. ,,Aan de meldkamer gaven we door wat er zojuist was gebeurd. Ondertussen reed het voertuig met bizar hoge snelheid door het centrum.” Op de Molenstraat verloor de man controle over het stuur en crashte hij vervolgens tegen een verkeersbord. ,,Dit was de tweede locatie waar de man het niet zo serieus nam met het parkeerbeleid van de gemeente. Dit betreft namelijk een laad- en losplek.”

HONDENGELEIDER

Direct na de botsing zette de man het op een sprinten. ,,Wij twijfelden geen moment en reden met onze auto om het huizenblok heen. En ja hoor, daar kwam de man over een hek geklommen. Hij zag ons en klom snel weer terug”, beschrijft de agent. De politie zette vervolgens de buurt af en wachtte op andere eenheden vanuit Wageningen, Barneveld en Arnhem. Ook kwam een hondengeleider ter plaatse. 

De viervoeter pikte al snel een spoor op: de man bleek in een tuin van een oplettende buurtbewoner te zitten. De agenten konden de man vervolgens aanhouden. ,,Hij zit voorlopig achter een deur waar hij ook geen sleutel van heeft”, besluit de politie de blogpost.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie