Eveline Kieskamp nam in 2018 deel aan Woest&Bijster, met haar werk Hide Seek. In de 2022-editie exposeert ze in Het Beekdal.
Eveline Kieskamp nam in 2018 deel aan Woest&Bijster, met haar werk Hide Seek. In de 2022-editie exposeert ze in Het Beekdal. Eveline Kieskamp

‘Terschelling heeft Oerol, hier hebben we Woest&Bijster’

Activiteiten

EDE Woest&Bijster is een tweejaarlijks kunstfestival in de woeste landschappen van de Zuid-West Veluwe. Deze inmiddels derde editie vindt plaats van 6 augustus tot en met 30 oktober 2022. De bezoekers gaan dan fietsend op ontdekkingstocht langs negentien kunstwerken. Deze zijn te vinden in de natuurgebieden rondom Ede, Otterlo, Bennekom, Renkum en Wageningen. De werken laten bezoekers met andere ogen naar de eeuwenoude landschappen kijken. 

door Dick Martens

,,Deze derde editie zal groots worden met een landelijke uitstraling”, aldus Ellen Bouter, initiator en organisator van Woest&Bijster. ,,De selectiecommissie heeft een mix van negentien vooraanstaande of jonge kunstenaars naar de Veluwe gehaald. De kunstenaars hebben de gebieden verkend en een werk gemaakt dat geïnspireerd is door de locatie.” 

Op de lijst van deelnemers staan jonge veelbelovende talenten, zoals Lucas Sloot en Joëlle Snijders, maar ook gerenommeerde kunstenaars als Rob Sweere, Hart van Veen of het duo Aris de Bakker en Karola Pezarro.”

LANDSCHAP Woest&Bijster is dé plek waar kunst ontstaat in samenwerking met het landschap. De Edese wethouder Hesther Veltman van cultuur is enthousiast: ,,Terschelling heeft Oerol, de IJsselvallei heeft de IJsselbiënnale en hier hebben we Woest&Bijster. Een kunstfestival dat past bij onze schitterende natuur en ons landschap. Een geweldige manier om al het moois dat onze gemeente te bieden heeft aan de rest van Nederland te laten zien.” 

Voor bezoekers staan er afwisselende fietstochten vol verrassende kunst op het programma. Onderweg genieten zij van de vele heidevelden, oeroude bossen en de grote verlaten stuifzandlandschappen. Zo treffen zij in het eeuwenoude Edese bos de verstopte Boskapel van Natasha Rijkhoff en Gijsbert van der Wilt en waaien zij mee met de mystieke Witte Wieven van Nadja Willems tussen de bomen op de Ginkelse Heide. Ook is het genieten van het schitterende uitzicht op de Planken Wambuis in Room with a view van Anne Huijnen en Anna de Jong (Polly’s Picture Show).

ROUTEKAART De kunstwerken zijn tijdens het festival te bezoeken met behulp van een routekaart. Deze zal verkrijgbaar zijn bij verkooppunten in de regio. Zes kunstenaars zullen hun werk ter plekke opbouwen voor publiek. Deze ‘Artists In Residence’ gaan in tweetallen aan het werk bij boerderij Mossel, in het Renkums Beekdal en op Landgoed Quadenoord. In de afsluitende week van 22-30 oktober 2022 vinden verschillende locatievoorstellingen plaats op verrassende plekken. Ook staat er die week een sfeervolle grote tent op het Van Slootenplein in Bennekom. Hier is het mogelijk om de kunstenaars te ontmoeten, te genieten van een Woest&Bijster-diner of na te praten over het festival.

Meer informatie is te vinden op www.woestenbijster.nl 

advertentie
advertentie