Schilderijen

31 juli 2019 om 07:32 Lokaal/Column

Onze directe buurman was docent en kunstschilder Thijs Mauve. Want als ventje groeide ik op aan de bosrand in Lunteren. Mijn ouders kwamen bij hem en zijn vrouw over de vloer. En zij bij ons. Ik was enorm onder de indruk van de spectaculaire taferelen die de kunstenaar in zijn atelier had staan. Je fantasie sloeg op hol bij het zien van de bosdecors die zo uit de wereld van 'The Lord of the rings' geknipt konden zijn. Mauve schetste - speciaal voor mij - met enkele potloodstrepen een kop van een Indiaan met imposante verentooi. Ik heb dat hoofd eindeloos nagetekend, in vele varianten en kleuren.

Thijs de buurman en mijn vader Frits keken samen ook naar voetbalwedstrijden op televisie. De een wist nog beter dan de ander welke tactiek toegepast moest worden. Omdat mijn vader architect was, kreeg of kocht hij van Mauve twee schilderijen van steden in aanbouw. Die heb ik geërfd, net als een kunstwerk van een fraai berkenbos, ook van onze voormalige buurman.

Misschien dat ik die schilderijen nog kan brengen naar Huize Kernhem, want hier is nu de expositie 'Historisch Ede door schildersogen' te zien. Hier hangen immers al een aantal werken van mijn oude buurman. Een mooie toevoeging misschien? Ik weet dat de gemeente Ede heel wat kunst van Thijs Mauve kocht, keurig bewaard in het eigen depot.

Wie weet is de wethouder van cultuur bereid om mijn schilderijen van de Lunterse kunstenaar te kopen. Ik gok dat de experts van Simonis & Buunk aan de Notaris Fischerstraat deze werken al gauw op enkele tonnen taxeren (grapje). Maar voordat het hier storm loopt met liefhebbers en dieven: ik verkoop ze niet! De nostalgische waarde is me veel te dierbaar.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie