Een heerlijke herfstwandeling in de bossen bij Mossel.
Een heerlijke herfstwandeling in de bossen bij Mossel. WandeleninEde.nl

Bewegen in coronatijd: top 10 wandelroutes in Ede

16 oktober 2020 om 15:35 Corona Coronavirus

EDE De coronamaatregelen zijn deze week weer aangescherpt en dat betekent weer meer beperking in wat we kunnen en mogen. Sporten mag nog maar beperkt terwijl bewegen wel belangrijk is. Burgemeester René Verhulst zei het gisteren nog in zijn videoboodschap: ,,Ga lekker naar buiten, blijf bewegen.” En hoe kun je nou laagdrempelig naar buiten en bewegen? Door te wandelen. Daarom hieronder, de top 10 wandelroutes in Ede, opgesteld door bezoek-ede.nl

,,Ede telt 1265 kilometer aan wandelroutes”, meldt bezoek-ede.nl. ,,Dat had je dat vast niet verwacht. In Ede is het heerlijk wandelen. Wandelroutes te over. De verscheidenheid aan landschappen in zo’n klein gebied is iets unieks in Nederland. Maar ja, welke route pak je dan?” Hieronder de top 10. Kies er een uit, kom en blijf in beweging. Maar mijd drukte.

Wekeromse Zand, 24,5 kilometer

Ben je op zoek naar een stevige wandeling, maar wel met een goede bereikbaarheid? Dan is de OV-stapper langs het Wekeromse Zand het overwegen waard. Deze 24,5 km lange tocht start bij Station Wolfheze en loopt via de Planken Wambuis naar het uitkijkplateau Valenberg. Hier krijg je een fraai uitzicht over de oude akkers en heide van het Mosselse veld. Vervolgens kom je op het Wekeromse Zand terecht. Dit stuifzand- en heidegebied wordt opengehouden door moeflons uit het Nationale Park De Hoge Veluwe. Kijk hier voor meer informatie over deze wandeling. De route is hier te bekijken.

Stadswandeling Ede, 4,8 kilometer

Deze wandelroute van 4,8 km in Ede neemt je vanaf treinstation Ede Centrum mee door het centrum van Ede. Onderweg kun je een kijkje nemen bij Molen De Concordia, een stellingmolen uit 1865. Ook kom je tijdens deze wandeling meer te weten over de militaire historie van Ede. Dat varieert van monumenten tot oude kazernes. Kijk hier voor meer informatie over deze wandeling. De route is hier te bekijken.

LAW Ede-Wekerom, 35 kilometer

De Lange Afstands Wandeling (LAW) Ede-Wekerom bedraagt 35 kilometer en loopt van NS-station Ede-Wageningen naar Wekerom via de Scheleberg in Lunteren. Deze wandeling kan worden gelopen in twee etappes: De eerste etappe loopt van Ede naar Scheleberg in Lunteren en bedraagt 17 kilometer. De tweede etappe loopt van de Scheleberg Lunteren richting Wekerom en bedraagt 18 kilometer. Kijk hier voor meer informatie over deze wandelingen. Benieuwd naar de routes? Kijk hier voor het deel Ede-Lunteren en hier voor het onderdeel Lunteren-Wekerom.

Heidewandeling, 9 kilometer

Het Deelerwoud is een oase van rust. Het natuurgebied is prachtig en een wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulisselandschap. Vooral van half augustus tot half september geniet je nóg een beetje extra. Dan staat de heide in bloei en wandel je door een prachtig paars landschap. Maar ook nu met de herfst is er voldoende te genieten op deze route. Natuurmonumenten heeft een mooie route uitgezet van 9 kilometer. Kijk hier voor meer informatie over deze wandeling. De route is hier te bekijken.

Trage tocht door het Mosselseveld, 5 tot 22 kilometer

Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van wandelen over onverharde paden; dwars door boerenland en natuur. De Trage Tocht-wandelingen variëren van 5 tot 22 kilometer. De Trage Tocht Mossel voert over de Hindekamp en het Mosselse Veld. De route is 14 kilometer lang. De route begint bij Natuurcentrum Veluwe ten oosten van Ede. Het begin van de wandeling voert langs en over heidevelden en door de uitgestrekte Veluwse bossen aan de rand van de Ginkelse hei en via de schaapskooien. Ook de Kreelse Plas en de Hindekamp liggen op de route. De route loopt daar even over een plankenpad. Via de Edese heide wordt de open vlakte Mosselse Veld bereikt. Hier is Boerderij & Theehuis Mossel als mooie rustplek. Kijk hier voor meer informatie en routes.

Wildwandeling, 6 kilometer

Wild spotten tijdens een wandeling? Volg dan routes die leiden langs wildobservatieplaatsen (WOP’s). De route ‘Valenberg en de Mossel’ is 6 tot 8 kilometer. Een wildwandeling waarbij je langs verschillende wildobservatieplaatsen komt die ook geschikt zijn voor mindervaliden per auto vanaf de N304. Daarvoor heb je wel een ontheffing van de Gemeente Ede nodig. Via een oprijconstuctie kan je tot bij de uitkijktoren komen. Wildobservatieplaats De Mossel ligt vlakbij Boerderij de Mossel, tevens het eindpunt van deze wandelroute. Vergroot de kans dat je wild spot met deze tips, hier is ook meer informatie te vinden over de wandeling. Kijk hier voor de route.

NS-wandeling Ede-Wageningen, 10 tot 16 kilometer

In dit afwisselende landschap wandel je vanaf station Ede-Wageningen door het bos De Sysselt en langs de slingerende Molenbeek. Neem op de Wageningse Berg de tijd om van het fraaie uitzicht over de Rijn en de Betuwe te genieten. Sluit je wandeling af in de beroemde tuin ‘Belmonte’ met prachtige magnolia’s en rododendrons. De route is 16 kilometer, maar is ook in te korten naar 10 kilometer. Kijk hier voor meer informatie over deze wandeling. De route is hier te bekijken.

Klompenpad Food, 8 kilometer

Ede heeft als enige plaats in Gelderland een ‘Klompenpad Food’. Tijdens het wandelen van een Klompenpad Food pluk je onderweg allerlei lekkere wilde ingrediënten en koop je streekproducten. Daar kun je dan na de wandeling mee gaan koken. Het Klompenpad Food in Ede is het Doesburgermolenpad. Ontdek het mooie buitengebied van de Doesburgerbuurt ten noorden van Ede. Wandelen over boerenland, langs een oude wildwal, over de eng en voormalige heide en langs historische plekken van de Doesburgerbuurt. De afwisseling van cultuur en natuur bepaalt hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan! Kijk hier voor meer informatie over de wandeling en de route.

Kinderwandelroute, vanaf 800 meter

Weer of geen weer, een boswandeling is altijd een goed idee en nog gezond ook! Maak het voor kinderen extra leuk met een speciale route... Ga bijvoorbeeld op zoek naar kabouters. De boswachters in Hoenderloo schakelen graag je hulp in om de kabouters in het bos te spotten, maar ze mogen je niet herkennen. Zet daarom je rode muts op en laat je wangen rood schminken, dan val je niet op! In Hoenderloo kun je samen met je vriendjes, vriendinnetjes en (groot)ouders het kabouterpad lopen! Voordat je aan de 800 meter lange tocht begint krijg je een koekje, sapje en verrassing mee. En onderweg kun je zes kabouteropdrachten doen! Kijk hier voor meer informatie. Maar er zijn nog meer kinderwandelingen in de gemeente Ede. Kijk hier voor meer informatie.

Veluwe Zwerfroute, 10 tot 25 kilometer

De Veluwe Zwerf Route bestaat uit 22 wandeletappes over de Veluwe. De route slingert over de Veluwe met als doel om zoveel mogelijk mooie plekken te zien. De etappes sluiten op elkaar aan en vormen zo een rondwandeling over de Veluwe. De route heeft 22 etappes, en bij elke etappe is een rondje (start- en eindpunt tegelijk) dat een deel van de etappe bevat. De totale route is bijna 420 kilometer! De afzonderlijke etappes zijn grofweg tussen de 10 en 25 kilometer per stuk. Kijk hier voor meer informatie over deze wandelingen.

Naast deze top 10 zijn er natuurlijk veel meer wandelingen in onze mooie gemeente. Met een oppervlakte van maar liefst 32.000 hectare en de meest diverse natuurgebieden van Nederland, is er voor wandelaars genoeg te ontdekken en genieten in en rond Ede. Ga op pad met een route of gids en verken het gebied met een Klompenpad, historische wandelroute, wildexcursie of gemarkeerde wandelroute. Je kunt kiezen voor een eigen route, een uitgestippelde route volgen via paaltjes en symbolen of je kunt deelnemen aan Lange Afstands Routes en themawandelingen. Kijk voor nog veel meer wandelroutes op bezoek-ede.nl en wandeleninede.nl. Genoeg inspiratie om de komende weken door te komen.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie