Afbeelding
Ted Walker

Eerste avondklok in Ede is een feit

24 januari 2021 om 11:50 Corona Coronavirus

EDE Een bijna lege snelweg, stilte in de straten, een enkeling die zich, al dan niet met hond, op straat bewoog. Ede beleefde van zaterdag op zondag de eerste avondklok.

Ted Walker

Even na 21.00 uur was te zien dat deze avond een andere was dan vrijdag. De politie was duidelijk in het straatbeeld aanwezig en hield ook direct mensen staande. Een vrouw kwam met haar auto het Kuiperplein opgereden. De politie hield haar staande en ging het gesprek met haar aan. Een bekeuring kreeg zij niet. Tijd voor een praatje had zij niet. Ze had vanaf 8.00 uur gewerkt en wilde nu echt naar binnen.

BEWUSTE KEUZE Een minuut later loopt een jongedame over het Kuiperplein. De politie is al weg. Zij wil wel een praatje maken. De nieuwsgierige vraag luidt; hoe heet je en wil je vertellen wat voor jou de reden is dat je nog over straat loopt? ,,Nou ik heet Nicole en ben 25 jaar’’, begint zij te vertellen. ,,En ik loop nog over straat omdat ik net bij mijn vriendin ben geweest. Of ik de tijd vergeten was? Nee hoor. Het is ook geen bewuste keuze om in overtreding te zijn, ik doe gewoon wat ik wil’’, legt zij uit. ,,Ik hou mij niet zo bezig met de regels, kijk ook geen nieuws en lees geen kranten. Ik voel mij heel vrij daarin. Bang voor corona ben ik voor mezelf ook sowieso niet. Waarom niet? Omdat het voor een hele beperkte groep gevaarlijk is. Ik denk ook dat de meeste mensen corona krijgen of al hebben gehad. Een groot deel daarvan heeft alleen een loopneus of een verkoudheid, en er is een hele kleine groep, die is ook bekend, die daar wel ernstig last van kan hebben.’’

IK WIL GENIETEN En de Britse variant, de beelden van Engeland worden getoond. Wat vindt zij daarvan? ,,Ik zie die beelden niet. Maar ik heb sowieso geen angst. Ik weet dat angst een hele grote onderdrukker van het immuunsysteem is. En in angst leven is sowieso iets wat ik niet wil en niemand aanraad. Dat maakt alles alleen maar erger. Ik denk dat heel veel mensen bezig zijn met een soort van overleven en met de dood. En nu lijkt dat een soort van uitvergroot te zijn. Wereldwijd. Ik ben niet bang voor de dood en ik denk dat veel mensen die dood gaan uiteindelijk spijt hebben dat ze zo bang waren en niet wat meer geleefd hebben. Ik vind de kwaliteit van leven belangrijker dan de kwantiteit. Ik wil genieten van mijn leven en vrijheid is daar het belangrijkste in. Vrijheid en veiligheid staan tegenover elkaar. Ik weet dus dat dit indruist tegen veiligheid. Maar de balans slaat nu veel te ver door naar die veiligheid’’, vindt Nicole.

Verder lopende door het centrum van Ede is het overal stil. Een enkele fietser komt voorbij, maar dat is het dan ook wel. Tot het geluid van een schreeuwende man deze stilte doorbreekt. Hij staat op het Museumplein ter hoogte van de woontoren. Naast hem staat een politieauto met één agent erin. De man is duidelijk geïrriteerd. Hem wordt gevraagd naar binnen te gaan, maar daar weigert hij aan te voldoen. De agent probeert van alles, maar de man weigert keer op keer. Dan is uit de reactie van de man, met een oranje hesje aan, op te maken dat de agent een stapje verder is gegaan in zijn communicatie. ,,Jij kunt mij niet vorderen’’, schreeuwt de man op korte afstand van de politieauto. ,,Nee, ik ga niet naar huis. Ik ga niet moeilijk doen. Jullie doen moeilijk. Omdat jullie politieagenten zijn. Ik wil mensen helpen maar ik mag geen mensen helpen. Nee! Ik ga niet naar huis. Niemand kan mij naar huis sturen.’’

ESCALATIE Uiteindelijk doet de agent een poging om het verhaal af te ronden en de man naar huis te laten gaan door te zeggen dat hij verder geen discussie aangaat. Maar dat werkt averechts. ,,Nee, ga jij geen discussie aan? Nou, flikker dan op met je discussie! Nee, ik ga niet naar huis, flikker op als je geen discussie wil! Ga boeven vangen en niet mij!’’ Daarmee is de grens voor de agent bereikt. De man wordt gevorderd te blijven staan. Als hij probeert weg te lopen, houdt de agent hem fysiek tegen. Even later komt er een tweede politieauto aangereden en wordt de schreeuwende man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

ONWERKELIJK Op de Bovenbuurtweg in Ede loopt Peter met zijn hond. Hij komt even kijken naar de bijna lege snelweg. ,,Het is heel onwerkelijk zo hè’’, zegt hij. Wat de avondklok betreft is Peter benieuwd of het gaat helpen. Hij maakte de gevolgen van corona van dichtbij mee. Een dag eerder werd zijn vader gecremeerd. Deze liep op oudejaarsdag corona op, moest naar het ziekenhuis en stierf daar ook. ,,Tja, dat ging hard’’, vertelt Peter. ,,Mijn moeder en mijn vrouw werden ook ziek, maar die zijn inmiddels weer hersteld. Of het mijn kijk op de situatie heeft veranderd? Nee hoor. Ik was wel even benieuwd of de regels nageleefd worden. En dat kan ik natuurlijk mooi even zien als de hond er toch uit moet. Ik snap overigens wel dat mensen de grenzen opzoeken. Kijk, de jongelui worden er niet echt ziek van, ik kan wel snappen dat ze af en toe denken; ‘het kan me aan de reet roesten’ zeg maar. En natuurlijk is het zo dat mijn vader er nu aan overleden is, maar waar hij het heeft opgelopen, is niet duidelijk. Het kan maar zo op de loer liggen. Ze hebben altijd heel voorzichtig gedaan, en toch kregen ze het alle twee.’’

De avondklok heeft voor Peter en zijn gezin geen grote gevolgen. ,,Weet je wat het is. Die twee kids die zitten altijd al op hun kamer te gamen ‘s avonds, en wij vermaken ons wel met een filmpje of iets dergelijks. En ja, de hond is nu natuurlijk een leuk voordeel. Zo kan ik even kijken wat er buiten gebeurt’’, aldus Peter. 

LEENHONDJES Karin, die ook een hondje uitlaat, denkt er hetzelfde over. ,,Voor mij is er geen verschil met anders’’, vertelt zij. ,,Het lijkt nu net alsof je mazzel hebt met een hondje. Er worden zelfs leenhondjes tegen betaling aangeboden. Dat druist wel tegen mijn gevoel in. Dat vind ik echt absurd. Want die mensen die een hondje lenen, zullen dat vast niet doen als het keihard stormt en regent. Alleen de lusten en niet de lasten. Ik snap heus wel dat mensen dingen missen, maar het moet even zo om nog erger te voorkomen. Ik laat ook alleen m’n hondje uit en voor de rest hou ik me aan de regels. Voor mezelf en voor mijn medemens’’, zegt Karin tot besluit.

Langzaamaan wordt het steeds stiller in Ede. Ook de Klinkenbergerweg ligt er verlaten bij. Twintig seconden de tijd nemen om midden op straat een foto te maken is geen enkel probleem. Op weg naar huis, een ritje van zo’n vijf kilometer, is er geen mens meer op straat te zien. De eerste avondklok is een feit.  

Even na 2100 uur was de politie duidelijk in het straatbeeld aanwezig
De boze man die later werd aangehouden
Afbeelding
De snelweg A12 was zo goed als leeg
Afbeelding
Afbeelding
Twintig seconden de tijd nemen voor een foto midden op de Klinkenbergerweg was geen enkel probleem
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie