Medewerkers van de Dierenambulance Barneveld bij de dode wolf in de greppel langs de Stroeërschoolweg.
Medewerkers van de Dierenambulance Barneveld bij de dode wolf in de greppel langs de Stroeërschoolweg. Dierenambulance Barneveld

‘Edese’ wolf niet doodgeschoten bij Stroe; 13 tips na tv-uitzending

17 november 2021 om 10:13 Dieren

EDE De doodgeschoten wolf die vrijdagmorgen 1 oktober door een wandelaar werd gevonden in een greppel langs de Stroeërschoolweg bij Stroe, is daar vrijwel zeker neergelegd. De politie gaat er vanuit dat het dier elders is neergeschoten.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht, dat aandacht besteedde aan deze zaak. De wolf is beschermd en het doden van dit dier is strafbaar. De politie is daarom op zoek naar de schutter. De tv-uitzending leverde tot nu toe dertien tips op. ,,Er zitten een paar relevante tips tussen waarmee we aan de slag gaan”, aldus de politie.

TERRITORIUM Ecoloog Glenn Lelieveld, tevens betrokken bij Wolven in Nederland, zei in het programma dat uit genetische analyse blijkt dat het een mannetjeswolf was die een territorium had op de Zuidwest-Veluwe. Bekend is dat het gaat om de omgeving van natuurgebied Planken Wambuis tussen Ede en Otterlo. ,,Dat is zo’n dertig kilometer verderop. Ik zie geen enkele natuurlijke reden waarom deze wolf hier in deze greppel zou liggen’’, aldus Lelieveld.

,,Het is niet heel aannemelijk dat de wolf bij Stroe is beschoten’’, stelde ook politiewoordvoerder Jop Heinen. ,,Veel aannemelijker is het scenario dat het dier daar is neergelegd.’’ De greppel langs de Stroeërschoolweg ligt even buiten het dorp, langs de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn.

SCHUTTER ,,Veel natuurliefhebbers zijn positief over de wolf, maar er zijn ook mensen die daar minder enthousiast over zijn’’, reageerde Heinen op een vraag van presentator Anniko van Santen over de mogelijke schutter. ,,Eén van onze scenario’s is dat één van deze mensen de wolf heeft beschoten.’’

DOELBEWUST De kans dat dit bijvoorbeeld per ongeluk zou zijn gebeurd tijdens de jacht is volgens de politie nihil. ,,Wolven zijn extreem schuwe dieren die eigenlijk alleen ‘s nachts en in de schemering actief zijn’’, lichtte Heinen toe. ,,Natuurliefhebbers gaan soms wel honderd keer zonder succes op pad om het dier te zien. Deze wolf lijkt doelbewust te zijn neergeschoten. De schutter heeft echt moeite moeten doen om op het dier te kunnen schieten.’’

De politie komt graag in contact met mensen die tussen dinsdag 28 september en de nacht van donderdag 30 september op vrijdag 1 oktober - tot ongeveer tien uur ‘s morgens - iets bijzonders hebben gezien. ,,We zijn ook benieuwd naar dashcambeelden vanuit de auto of vanaf de fiets of mountainbike’’, aldus Heinen. 

APPGROEPEN Hij verwees ook naar mogelijke informatie uit appgroepen. ,,Het verhaal van een doodgeschoten wolf kan daar zeker rond zijn gegaan. In sommige kringen wordt eigenlijk alleen maar positief gesproken over deze daad. Mochten mensen iets hebben gehoord of vermoeden wie op het dier heeft geschoten, dan horen we dat graag.’’

BELONING De Faunabescherming heeft eerder een beloning van 16.000 euro beschikbaar gesteld voor de gouden tip die naar de dader leidt. ,,Dit is geen beloning die vanuit de politie wordt uitgeloofd, maar mensen kunnen wel bij ons terecht voor tips over de dader’’, aldus de politie.

De politie heeft tot woensdagmorgen dertien tips binnengekregen over de doodgeschoten wolf. Volgens een woordvoerder zijn er ,,enkele relevante tips’’, waarmee de politie aan de slag gaat. De uitzending van Opsporing Verzocht wordt woensdagmiddag herhaald. De politie hoopt in de loop van woensdag op meer tips.

De politie is bereikbaar via de opsporingstiplijn 0800-6070. Melden kan ook via Misdaad Anoniem: 0800-7000.

De Stroeërschoolweg, die parallel loopt aan de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn.
De dode wolf in de greppel.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie