Beeld van een wolf via een wildcamera van Natuurmonumenten.
Beeld van een wolf via een wildcamera van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten

Doodgeschoten ‘Edese’ wolf heeft mogelijk al een opvolger

Dieren

EDE De doodgeschoten wolf die vrijdagmorgen 1 oktober werd gevonden in een greppel bij Stroe heeft mogelijk al een opvolger. Dat staat in de woensdag verschenen driemaandelijkse rapportage van BIJ12, dat namens de twaalf provincies het ‘dossier wolf’ verzorgt.  

De mannetjeswolf, die volgens de politie vrijwel zeker niet bij Stroe is neergeschoten, had een territorium op de Zuidwest-Veluwe. Zijn ‘thuisbasis’ was het rustgebied voor wild van natuurgebied Planken Wambuis tussen Otterlo en Ede. Een zwangere wolvin uit dit territorium werd zaterdagmorgen 6 maart doodgereden op de Oude Rijksweg N224 tussen Ede en Arnhem.

Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten vertelde eerder in deze krant dat er in dit natuurgebied sinds de dood van de wolvin vijf verschillende wolven via wildcamera’s in beeld zijn geweest, inclusief het later doodgeschoten mannetje.

DNA Volgens BIJ12 is de aanwezigheid van een nieuwe wolf in het territorium bij Planken Wambuis officieel pas vanaf 25 oktober via DNA aangetoond, ,,een kleine maand na de dood van de vorige territoriumhouder’’. 

,,Het is mogelijk dat deze wolf het territorium heeft overgenomen’’, aldus de uitvoeringsorganisatie in de rapportage over de periode 1 augustus tot en met 31 oktober 2021. De aanwezigheid van deze mannetjeswolf was eerder alleen op de Noord-Veluwe vastgesteld. ,,Het is een nakomeling van de roedel op de Noord-Veluwe uit de geboorteworp van 2019 of 2020’’, aldus BIJ12.

Ondanks het feit dat op camerabeelden meer wolven bij Planken Wambuis zijn gezien, zijn er volgens de organisatie ,,op dit moment geen indicaties voor de aanwezigheid van meer dan één wolf in het gebied.’’

Naast Planken Wambuis ligt het met hekken afgesloten nationale park De Hoge Veluwe. Volgens het park bevindt zich hier sinds de zomer van dit jaar al een wolvin. Parkbeheerder Jakob Leidekker zei vorige week dat de wolf al ruim dertig moeflons heeft gedood.

MIDDEN-VELUWE Op de Midden-Veluwe, globaal bezien het gebied tussen Stroe/Harskamp, Hoenderloo, Ugchelen en Uddel/Garderen, is volgens BIJ12 officieel de aanwezigheid van vier wolven vastgesteld. 

In de periode 1 augustus tot en met 31 oktober is in de provincie Gelderland bij vijf zogenoemde landbouwhuisdieren via een DNA-analyse vastgesteld dat ze zijn gedood door een wolf.

TERRITORIA De grenzen van wolventerritoria veranderen van jaar tot jaar, hoewel de kerngebieden vaak hetzelfde blijven, stelt BIJ12 in de rapportage. ,,In de kerngebieden worden de jongen geboren en verblijven de jongen de eerste maanden. De rest van het territorium wordt gebruikt om zo effectief mogelijk te jagen op wilde hoefdieren. Deze buitenzones van territoria kunnen dus veranderen, bijvoorbeeld onder invloed van veranderingen in de wildstand of door aanwezigheid van andere wolventerritoria in de nabijheid.’’

Bekijk hier de laatste tussenrapportage over de wolf in Nederland van BIJ12.

advertentie
advertentie