Beeld van een wolf in het rustgebied van Planken Wambuis.
Beeld van een wolf in het rustgebied van Planken Wambuis. Natuurmonumenten

Camerabeelden nieuwe wolven in rustgebied Planken Wambuis bij Ede

20 januari 2022 om 14:42 Dieren

EDE/OTTERLO Natuurmonumenten heeft donderdag videobeelden vrijgegeven van nieuwe wolven op de Zuidwest-Veluwe. De beelden zijn gemaakt met wildcamera’s in het rustgebied voor wild van natuurgebied Planken Wambuis tussen Ede en Otterlo.

De doodgeschoten mannetjeswolf, die 1 oktober vorig jaar werd gevonden in een greppel bij Stroe, had dit rustgebied als ‘uitvalsbasis’. Samen met een wolvin, die 6 maart vorig jaar werd doodgereden op de Oude Rijksweg N224 bij Ede. 

Het leefgebied van de wolf op de Zuidwest-Veluwe beslaat in totaal tussen de vijftig en zestig vierkante kilometer en ligt globaal bezien tussen Otterlo, Wolfheze, Renkum, Bennekom, Ede en Lunteren. 

OVERNACHTEN De beelden van de nieuwe wolven zijn gemaakt tussen eind oktober vorig jaar en half januari dit jaar. ,,De wolven zitten regelmatig in het rustgebied van Planken Wambuis, maar ze gebruiken het gehele territorium en overnachten ook geregeld op andere plekken’’, zegt boswachter Frank Theunissen. Hij houdt zich sinds mei 2020 bezig met monitoring van wolven op de Zuidwest-Veluwe.

Theunissen denkt na bestudering van de camerabeelden dat het om meerdere wolven gaat. ,,Maar of ik gelijk heb, moet nog blijken uit DNA-onderzoek”, houdt hij nog een kleine slag om de arm.

VERBAASD De camerabeelden tonen een ontspannen wolf die loopt, gaapt, snuffelt, drinkt en ligt. Een zwijn doorkruist het beeld en de wolf blijft verbaasd staan. De camera wordt geïnspecteerd en kennelijk als niet zo interessant bestempeld. ,,We blijven de camerabeelden uitlezen en de gevonden wolvendrollen onderzoeken’’, aldus de boswachter.
Theunissen: ,,De camera’s hangen er in principe voor onderzoek, maar ik wil de beelden graag met mensen delen. Ik wil laten zien wat er allemaal gebeurt in de Nederlandse natuur. Ik merk aan de reacties dat dit gewaardeerd wordt. De kans dat je een wolf in het wild tegenkomt is nihil - ik heb er zelf ook nog nooit één in het echt gezien -, maar met deze camerabeelden kunnen we toch zien hoe hij leeft.”

IDEAAL VOOR WOLVEN De boswachter is niet verrast door de komst van de nieuwe wolven. ,,Nadat ‘onze’  territoriale wolf doodgeschoten bij Stroe was gevonden, zeiden we direct al: het duurt vast niet lang voordat er andere wolven opduiken. Het gebied is uitgestrekt, rustig en heeft veel wild. Het is ideaal voor wolven. We hebben nog geen goed zicht op wat ze precies aan het doen zijn in het gebied. Dat vind ik eigenlijk wel mooi: wij mensen proberen alles te begrijpen, maar de wolven bewegen zich vaak totaal onzichtbaar, ondanks de vele camera’s die er hangen.”

EDELHERTEN EN ZWIJNEN Vanwege de aanwezigheid van wolven op de Zuidwest-Veluwe vraagt Natuurmonumenten aandacht voor de edelherten en wilde zwijnen in dit gebied. Die kunnen moeilijk een veilig heenkomen zoeken, omdat er geen goede verbinding is met andere natuurgebieden. ,,Voor een wolf maakt dat niet veel uit, die loopt desnoods dwars door bebouwd gebied tijdens zijn zoektocht naar nieuw leefgebied. Maar edelherten en zwijnen zitten klem, onder meer omdat op het ecoduct naar De Hoge Veluwe hoge hekken zijn geplaatst, omdat het nationaal park de wolf uit het gebied wil weren.’’

Natuurmonumenten pleit om die reden voor betere en veiligere verbindingen van natuurgebieden door hekken te verwijderen, ecoducten toe te voegen en de maximale snelheid te verlagen op wegen die de Veluwe doorkruisen.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie