Een wolf in nationaal park De Hoge Veluwe.
Een wolf in nationaal park De Hoge Veluwe. Archieffoto

Natuurorganisaties willen direct actie tegen ‘tamme’ wolf park Hoge Veluwe

11 november 2022 om 08:35 Dieren

OTTERLO Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging roepen de provincie Gelderland op onmiddellijk te starten met het verjagen van één of meer wolven in nationaal park De Hoge Veluwe die dicht bij bezoekers komen. Dat kan volgens hen met niet-dodelijke munitie. 

De provincie heeft recent al een ontheffing afgegeven voor schieten met verfkogeltjes om de ‘tamme’ wolf af te schrikken. Daar is nog niet mee begonnen.

ZEER GEVAARLIJK Volgens de natuurorganisaties is afschrikken niet voldoende, maar moeten ‘tamme’ wolven worden verjaagd. ,,Er is een acute, zeer gevaarlijke situatie ontstaan doordat de wolf mensen in het park niet meer uit de weg lijkt te gaan. Als verjagen niet in korte tijd afdoende blijkt, is volgens het interprovinciaal wolvenplan maar één resterende maatregel mogelijk; het verwijderen van de wolf. De wet geeft voor dit soort uitzonderlijke situaties ruimte om een beschermd dier als de wolf te doden’’, aldus Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging. 

In het 5400 hectare grote park leeft een wolvenpaar dat afgelopen voorjaar waarschijnlijk drie jongen heeft gekregen. Deze zijn inmiddels net zo groot als hun ouders. Eén of meer van deze jonge wolven zijn mogelijk minder schuw.

ZENDEREN De natuurorganisaties vragen de provincie ook om ‘tamme’ wolven direct te voorzien van een zender. ,,Dit betekent dat de wolf wordt verdoofd en een halsband omkrijgt dat een gps-signaal afgeeft. Alleen door zenderen kan goed gecontroleerd worden of verjaging werkt: je kunt dan precies de gangen van de wolf nagaan en checken of hij zich nog in de buurt van mensen begeeft. Ook kun je op deze manier nagaan of de tamme wolf inderdaad één individu is of dat er mogelijk meer tamme wolven in het gebied zijn’’, stellen Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging.

HEKKEN OPEN Omdat nationaal park De Hoge Veluwe volledig is omgeven door hekken adviseren de natuurorganisaties de doorgangen bij het ecoduct naar natuurgebieden Oud-Reemst en Planken Wambuis en aan de andere kant bij het Deelerwoud open te zetten. ,,Zodat de te verjagen wolf in ieder geval de mogelijkheid heeft om weg te kunnen uit het gebied.’’ 

Het park had deze doorgangen midden 2019 juist afgesloten om de wolf te weren. De parkdirectie wil helemaal geen wolven op De Hoge Veluwe en heeft bij de provincie een ontheffing gevraagd om wolven te mogen verwijderen. Volgens de directie verstoren de wolven - die moeflons, herten en wilde varkens doden - het natuurlijke evenwicht in het park.

SNEL EN ADEQUAAT ,,Om duurzaam samen te kunnen leven met de wolf in Nederland en ongelukken te voorkomen, is het van belang dat overheden snel en adequaat handelen bij problematisch gedrag van een individuele wolf’’, betogen Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging. ,,Dat begint met preventieve maatregelen zoals goede bescherming van vee, of in het geval van De Hoge Veluwe zenderen en verjagen van een wolf die te dicht bij mensen in de buurt komt.’’

De natuurorganisaties roepen de provincie naast acuut ingrijpen op om te leren van deze situatie en in het vervolg eerder op te treden als een wolf tam lijkt te worden. ,,Alleen dan kunnen we conflictarm samenleven met wolf en mens in Nederland.’’

WACHTEN De provincie Gelderland onderschrijft dat haast geboden is met ingrijpen, aldus een woordvoerder, maar moet wachten op een ontheffing voor het gebruik van een paintballgeweer. Zo’n geweer is een wapen. De politie moet provinciale handhavers toestemming geven om het geweer te gebruiken. De ontheffing is op 27 oktober aangevraagd, maar nog niet verleend. ,,We grijpen liever gisteren dan vandaag in maar we moeten ons wel aan de regels houden”, aldus de provincie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie