Afbeelding
Job Oldegbers

Hoeveel winkels, kantoren en woningen staan leeg in Ede?

26 november 2021 om 12:45 Economie

EDE Licht uit, rolluiken dicht, geen mens te zien: op 1 januari van dit jaar stonden ruim 206.000 huizen, kantoren en winkels leeg. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe zit dat in de gemeente Ede?

Volgens het statistiekbureau werd begin dit jaar ruim tien procent van alle kantoorruimte niet gebruikt. Bij winkels bedroeg de leegstand bijna negen procent, bij woningen ruim twee procent. Verder meldt het CBS dat vooral kantoren ook langdurig leegstaan: bijna driekwart van de bedrijfspanden die begin dit jaar niet gebruikt werden, stonden begin 2020 ook al stof te vangen.

In de gemeente Ede is het percentage leegstaande woningen net als het landelijk gemiddelde, 2 procent (0,7 procent stond een jaar eerder ook al leeg) en ook bij de winkels ‘scoort’ de gemeente Ede gemiddeld: 9 procent van de winkels stond op 1 januari 2021 leeg. Volgens het CBS gaat het om 60 objecten met een gezamenlijk oppervlak van ruim 16.000 vierkante meter.

Maar bij de kantoren is in onze gemeente een stuk positiever beeld te zien. Ligt het landelijke gemiddelde op ruim tien procent, in de gemeente Ede staat maar 5 procent van de kantoren leeg. Daarbij gaat het volgens het CBS om 20 objecten met een gezamenlijk oppervlak van bijna 11.000 vierkante meter.


Op bovenstaande kaart vind je de per gemeente het aandeel leegstaande huizen, kantoren of winkels ten opzichte van het totaal aantal huizen, kantoren of winkels. De cijfers zijn geteld op 1 januari 2021. Via het zwarte keuzemenu kun je de kiezen voor kantoren of winkels of woningen.

Wanneer is een pand leegstaand volgens het CBS?
Het CBS heeft een lijst met alle woningen, kantoren en winkels uit de Basisregistratie voor Adressen en Gebouwen (BAG) naast andere registers gelegd om te kijken of er een persoon (uit de Basisregistratie Personen, BRP) of onderneming (uit het Handelsregister van de KvK) staat ingeschreven.
Een pand staat administratief leeg als hier volgens de BRP geen persoon staat ingeschreven, én als er volgens de WOZ geen gebruiker is, én als er geen sprake is van inschrijving als bedrijf in het Handelsregister. Het gaat dus om administratieve leegstand: er is niet in de praktijk getoetst of er ook daadwerkelijk mensen wonen en/of dat er een bedrijf of instelling actief is.
In het geval van woningleegstand hoeft dit niet per se te betekenen dat er niemand in de huizen gaat wonen. Ook nieuwbouwhuizen die net voor 1 januari zijn opgeleverd - maar waar nog niemand is ingetrokken - zitten in deze cijfers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie