Afbeelding
Theona Zeeuwe

Live: Airborne dropping en herdenking in Ede

21 september 2019 om 07:00 Evenementen

EDE De 75e Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede werd zaterdag gehouden op de Ginkelse Heide. Het was de drukst bezochte Airborne ooit. Bijna 100.000 bezoekers keken gedurende de hele dag naar de landingen van zo'n 1000 parachutisten, die sprongen uit historische vliegtuigen. Ook was er een herdenking met onder anderen prinses Beatrix en prins Charles bij het monument. De liveblog is inmiddels gesloten. Lees hieronder van minuut tot minuut hoe Airborne 2019 verliep. 

Bekijk hier ons foto-album van vandaag. 

17.10 uur: De 75e Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede is bijna ten einde. Bijna 100.000 bezoekers keken vandaag naar de landingen van ongeveer 1000 parachutisten. Burgemeester René Verhulst is als gastheer van deze dag blij met het goede verloop van de dag. ,,Het was in meerdere opzichten een bijzondere dag", zei hij. 

16.55 uur: Langzaamaan wordt het rustiger op de heide. De pendelbussen rijden tot 18.00 uur. 

16.05 uur: Voor ieders veiligheid was vandaag op en rond de Ginkelse Heide een volledig droneverbod van kracht. Toch werd eerder vandaag een drone gesignaleerd. De drone is in beslag genomen door de politie en de eigenaar heeft een proces verbaal gekregen. 

15.40 uur: De dropping is ten einde. Straks is de Wings Exchange. De para's die vandaag sprongen voor de oefening Falcon Leap ontvangen dan hun wing, het bewijs van deelnemen. 

15.11 uur: Herculesvliegtuigen uit Nederland, België, Duitsland, Amerika en Engeland droppen op dit moment weer ruim 300 para's boven de Ginkelse Heide.

15.04 uur: De vliegtuigen voor de laatste massdrop zijn in aantocht!

14.48 uur: Correspondent Freek Wolff sprak vandaag met een Britse veteraan. In deze video vertelt hij over de Airborne luchtlanding op 18 september 1944 op de Ginkelse Heide bij Ede.

14.30 uur: Ondanks dat er al bezoekers vertrokken zijn, is het nog altijd een drukte van belang op de Ginkelse Heide. De gemeente Ede roept daarom op om niet meer naar de Airborne te komen. 

14.25 uur: Nog een klein half uur en dan start de derde en laatste massdrop. Na de sprong moeten de para's ook straks weer hun parachute inleveren. Dat gebeurt vlakbij de Ginkelse Heide Experience.

13.50 uur: Na de herdenking verlieten Prins Charles en prinses Beatrix de Ginkelse Heide, maar onderweg spraken ze nog met bezoekers langs de route

13.30 uur: Ook vanmiddag is er nog genoeg te beleven op de Ginkelse Heide. De derde en laatste luchtlanding van de parachutisten staat gepland voor 15.00 uur. 

12.44 uur: De tweede dropping is inmiddels begonnen.  

12.35 uur: Tijdens de eerste massdrop hebben niet alle parachutisten gesprongen, in verband met het windlimiet. Nederlandse parachutisten hebben wel gesprongen, maar de Duitse para's hebben hun sprong niet kunnen maken. Er is op dit moment meer wind dan vanmorgen, waardoor de vliegtuigen voor de volgende massdrop nog een extra rondje moeten vliegen.  

12.25 uur: Het muziekstuk de Highland Cathedral werd gespeeld. Hiermee is de herdenkingsceremonie afgesloten. Prins Charles en Princes Beatrix gaan nu nog in gesprek met de veteranen. 

12.20 uur: Defensieminister Ank Bijleveld heeft tijdens haar toespraak de moed geprezen van de parachutisten die 75 jaar geleden betrokken waren bij de geallieerde luchtlanding op de Ginkelse Heide. Als je deze veteranen in de ogen kijkt, zie je nog steeds de moedige jonge mannen die sprongen om voor de vrijheid te vechten, zei de bewindsvrouw. Bijleveld ziet overeenkomsten tussen die militairen van toen en de mannen en vrouwen die nu bij de strijdkrachten zitten. ,,Ik zie dezelfde moed in hun ogen. Ik zie de keuze die zij maken om hun land en de vrijheid wereldwijd te dienen, hoewel ze zelf in vrede opgroeiden." 

12.18 uur: De kransen zijn allemaal gelegd. Nu worden een voor een de volksliederen van Polen, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Nederland gespeeld. 

12.05 uur: Na een minuut stilte op de heide, is nu gestart met de kransleggingen. Prins Charles legde de eerste krans, daarna volgde prinses Beatrix. Er volgen nog meer kransleggingen, onder meer door de burgemeester en wethouders.  

11.43 uur: Er staat een enorme mensenmassa rondom het herdenkingsplein. Er zijn zo'n 100.000 belangstellenden op de plechtigheid afgekomen, onder wie veel veteranen. 

11.40 uur: Burgemeester Verhulst heeft zijn speech gehouden. Daarin zei hij onder meer het volgende: ,,Deze dag zorgt voor verbinding. Verbinding met de geschiedenis, maar ook de verbinding naar de toekomst. Verbinding tussen bezoekers en verbinding tussen verschillende landen. Het is belangrijk om de waarde van het herdenken ook bij de jeugd van nu levend te houden. Met elkaar te Herdenken, te Beleven wat hier gebeurd is en te Beseffen wat vrijheid inhoudt. Elke dag opnieuw. Zo kunnen we volgend jaar met elkaar vieren dat we 75 jaar vrij mogen zijn."

Ook de minister van Defensie, Ank Bijleveld, zal een speech geven.

11.30 uur: Prinses Beatrix en prins Charles zijn aangekomen bij de herdenkingsceremonie. Over enkele minuten geeft burgemeester Verhulst zijn speech.  

11.22 uur: De herdenkingsceremonie is begonnen. Tijdens de herdenking zal ook ceremoniële muntslag van de speciale herdenkingsmunt plaatsvinden. Die zal uitgevoerd worden door veteraan Les Fuller en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. 

11.05 uur: De Airborne-herdenking begint om 11.15 uur. Dit jaar zijn prinses Beatrix en de Britse prins Charles ook aanwezig bij de ceremonie. 

10.50 uur: De gemeente meldt dat de hei op dit moment door de grote drukte niet meer bereikbaar is. Ook niet voor fietsers. Bezoekers die nog niet op de hei zijn, wordt aangeraden om om te keren en naar huis te gaan.  

10.40 uur: De gemeente Ede meldt dat er twee parachutisten gewond zijn geraakt tijdens hun landing. Een van hen heeft een gebroken been en wordt naar het ziekenhuis vervoerd.  

10.35 uur: De luchtlandingen worden met veel belangstelling bekeken en het is extreem druk op de hei vandaag. Vorig jaar waren er tijdens Airborne 40.000 bezoekers. De gemeente Ede maakt vanmiddag bekend hoeveel het er dit jaar zijn. 

10.15 uur: De eerste massdrop is begonnen.

10.00 uur: De parachutisten uit de Dakota's zijn geland. De eerste massdrop van 11 Luchtmobiele Brigade wordt over enkele minuten verwacht.  

09.50 uur: Parachute Group Holland maakte zojuist een sprong uit een Dakota. De Dakota's vlogen ook nog even in formatie over de heide heen.

09.38 uur: De gemeente Ede meldt dat het Airborne-gebied op dit niet toegankelijk is met de auto.

09.30 uur: Het is al erg druk rondom de Ginkelse Heide. Veel mensen zijn op de fiets gekomen of zitten in de volle pendelbussen. 

08.55 uur: De eerste luchtlandingen van de parachutisten van de 11 Luchtmobiele Brigade vangen waarschijnlijk rond 10.05 uur aan. 

08.15 uur: Naast de herdenking en de dropping, vinden er op de Ginkelse Heide ook andere activiteiten plaats vandaag. Zo is er van 9:30 tot 16:30 uur een Airborne-markt op het Publieksplein.

7.05 uur: De gemeente Ede verwacht grote drukte op de Ginkelse Heide vandaag en raadt bezoekers uit Ede aan om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Ook rijden er vanaf 8.00 uur pendelbussen. Kijk hier voor meer informatie.

7.00 uur: Het programma begint straks om 08.00 uur en duurt voor het publiek tot ongeveer 16.30 uur. Kijk hier voor het volledige programma.

6.30 uur: De weersvoorspelling voor vandaag is goed te noemen. Met prachtig nazomerweer en een temperatuur van een graad of 22 lijkt het zeer aangenaam te worden op de heide. Wel is er matige wind voorspeld, maar de verwachting is dat dit voor de dropping geen nadelige gevolgen heeft.   

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie