Afbeelding
Maarten Weij

Bijna 100.000 bezoekers op de been tijdens Airborne

21 september 2019 om 17:29 Evenementen

EDE De Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide in Ede zijn voorbij. Bijna 100.000 bezoekers keken zaterdag gedurende de hele dag naar de landingen van zo'n 1000 parachutisten, die sprongen uit historische vliegtuigen. Daarmee is het de drukst bezochte Airborne ooit.

De plechtige herdenking van Operatie Market Garden was dit jaar extra bijzonder door de aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid The Prince of Wales en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Daarnaast waren er tien Market Garden veteranen als eregast aanwezig, om hun kameraden van toen eer te bewijzen.

BIJZONDERE DAG Burgemeester René Verhulst is als gastheer van deze dag blij met het goede verloop van de dag: ,,Het was in meerdere opzichten een bijzondere dag. Een mooie en plechtige herdenking van de operatie Market Garden vanmorgen. Een moment om stil te staan bij de moed van onze bevrijders en de waarde van vrijheid. Vanmiddag allerlei activiteiten in relatie tot deze operatie. Herdenken, beseffen, beleven in dit bijzondere jaar. En volgend jaar vieren dat we 75 jaar vrij mogen zijn."

Tijdens de herdenking werd er gesproken door burgemeester René Verhulst, Minister van Defensie Ank Bijleveld, the commanding officer of the 4th Battallion The Parachute Regiment Lt. Col. Andrew Wareing en ds Antony Wilson. Tijdens de speeches werd de nadruk gelegd op de moed van onze bevrijders en het offer dat zij en de lokale bevolking brachten. ,,Opdat wij nooit vergeten", zo eindigde de speech van de burgemeester. Maar ook de moed van militairen die nu nog strijden voor vrijheid en veiligheid werd benadrukt. En het belang van de samenwerking tussen verschillende landen die elkaar kunnen versterken kwam aan bod.

DRUKTE Gemeente Ede laat weten tevreden te zijn over het verloop van de herdenking. De massale belangstelling zorgde er wel voor dat de omliggende wegen al vroeg heel vol waren en bezoekers lang onderweg waren. ,,De organisatie
heeft er alles aan gedaan om mensen op het terrein te krijgen. Dit neemt niet weg dat sommige mensen lang hebben moeten wachten", aldus de gemeente. 

Lees hier het live verslag van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide terug en bekijk de foto's terug in ons foto-album. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie