Afbeelding
Freek Wolff

Sinterklaas in Ede: Lees hier alles wat je moet weten

12 november 2019 om 08:51 Evenementen

EDE Nog een paar nachtjes slapen voordat Sinterklaas en zijn Pieten voet op Nederlandse bodem zetten. Na het ongetwijfeld warme welkom, zaterdag 16 november in Apeldoorn, vertrekt het Sint-en-Pieten gezelschap natuurlijk weer razendsnel het land in om alle kinderen te begroeten. In de gemeente Ede zijn ook diverse intochten en activiteiten gepland, al dan niet met hulp-Sinterklazen. Kijk hieronder voor een overzicht.

EDE CENTRUM De eerste intocht in de gemeente vindt traditioneel plaats in het centrum van Ede. Daar worden Sinterklaas en de Pieten tussen 13.00 en 13.30 uur verwacht. Het ontvangst vindt plaats op het Museumplein waar kinderen vanaf 12.00 uur al mee kunnen doen aan diverse activiteiten bij de horecagelegenheden op het Museumplein. Ook na het ontvangst gaan de activiteiten door, tot 17.00 uur. De kinderen kunnen stempels verzamelen bij de deelnemende horeca en als de stempelkaart vol is krijgen ze een kadootje uit de grabbelton.

ROUTE Als Sinterklaas en zijn gezelschap welkom zijn geheten op het Museumplein volgt er weer een rondgang door het Edese centrum. Die optocht start rond 14.30 uur op het Maanderplein en gaat vervolgens via Maandereind, Achterdoelen, Doelenstraat, Bevrijdinsplein, door de Grotestraat naar de Molenstraat, linksaf naar Cultura. Daar wordt het Pietenhuis geopend. De route vervolgt daarna via de Telefoonweg naar het eindpunt aan de Maanderweg.

LUNTEREN In Lunteren staat de intocht op zaterdag 16 november gepland voor 14.00 uur. Sinterklaas en de Pietenband van KNA komen bij de Dorpsstraat (hoek Klomperweg) Lunteren binnen. Vanaf daar loopt het gezelschap naar het Nieuwe Erf. Daar zijn al vanaf 13.45 uur kinderen Sinterklaasliedjes aan het zingen. Samen met Pippeling en Dingertje kunnen de kleinste inwoners van Lunteren vervolgens de Goedheiligman verwelkomen.

BENNEKOM Ook in Bennekom kan Sinterklaas zaterdag 16 november welkom geheten worden. In een grote stoet rijdt hij, met zijn muzikale Pietenband, naar het podium voor de Oude Kerk. Alle Bennekomse kinderen staan daar met hun familie klaar om de Sint toe te zingen. Na afloop van het podiumprogramma wandelt de Goedheiligman naar de muziektent, waar kinderen met hem op de foto kunnen. De intocht in Bennekom begint om 14.45 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

OTTERLO De intocht van Sinterklaas in Otterlo staat gepland voor vrijdag 22 november en net als vorig jaar gaat het hier om een avondintocht. Vanaf 16.45 uur is het verzamelen op het schoolplein aan de Kerklaan. Daar start om 17.00 uur de optocht. De intocht duurt tot ongeveer 19.45 uur.

EDE MAANDERENG In de Maandereng in Ede is zaterdag 23 november een Sinterklaasintocht. Kinderen die willen meelopen in de optocht kunnen zich van 11.30 tot 11.45 uur melden bij winkelcentrum Stadspoort, aan de kant van de HEMA. Vervolgens is er van 12.00 tot ongeveer 13.30 uur een optocht door de wijk Maandereng. De route is als volgt: Start Stadspoort Jumbo-zijde; Rubensstraat; D'Hondecoeterstraat; Johanna Haanenstraat; Suze Robertsonstraat; Coba Ritsemastraat; Netscherstraat; Rubensstraat; Frans Halslaan; Jan Steenlaan; Paulus Potterstraat; Ruisdaelstraat; Jan Steenlaan; Ferdinand Bolstraat; van de Cappellestraat; Gerard Doustraat; Rembrandtlaan; Paul Gabriëlstraat; Rembrandtlaan; Mondriaanstraat; Jan Vermeerstraat; Frans Halslaan; Stadspoort Albert Heijn-zijde (eindpunt). Vervolgens wordt het Sinterklaasfeest in winkelcentrum Stadspoort gevierd van 13.30 tot 15.00 uur. 

EDE ZUID In Ede-Zuid is een Sinterklaasintocht op zaterdag 23 november. Het feest begint om 12.30 uur met spelletjes bij de Albert Heijn XL. Daar komt Sinterklaas om 13.00 uur waarna om 13.30 uur een rondgang door 'Oud-Zuid' begint. Om 14.30 uur is het gezelschap bij Van den Born aan de Kerkweg waar gratis warme chocolademelk is. Daar zullen ook de burgemeester en jeugdwethouder een speech houden. Verder is er muziek bij. Daarna wordt koers gezet richting het Rozenplein waar rond 15.15 uur een bezoek gepland staat.

EDE BELLESTEIN Op zaterdag 23 november is er ook een Sinterklaasintocht bij winkelcentrum Bellestein. Daar zijn van 13.00 tot 17.00 uur activiteiten voor de kinderen met om 13.30 uur de intocht met Sinterklaas.

PIETENHUIS CULTURA Om Sinterklaas en de Pieten te helpen bij de bezorging van alle pakjes, is er in Cultura een Pietenhuis geopend. Hier slapen alle Pietjes als ze niet aan het werk zijn, hier bakken ze de pepernoten, blijven ze fit door aan Pietengym te doen en pakken ze alle pakjes in. De Edese kinderen kunnen hier ook op bezoek komen. Tussen zaterdag 16 november en woensdag 4 december is het Pietenhuis 's middags geopend op de woensdagen en in het weekend. Kinderen moeten een kaartje kopen, dat kost 5 euro. In het Pietenhuis kan je tekeningen maken, Pietenspelletjes doen, een mijter maken, speculaas versieren en nog veel meer. Kijk voor alle data, tijden en om kaartjes te reserveren op de website van Cultura.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie