Afbeelding
Gemeente Ede

Vrijheidsfestivals Ede 2020 uitgesteld

17 maart 2020 om 15:16 Evenementen Coronavirus

EDE De gemeente Ede heeft samen met organisatoren besloten de Vrijheidsfestivals in Ede, Bennekom en Otterlo op 17 en 18 april niet door te laten gaan. De afgekondigde maatregelen om het coronavirus aan te pakken duren vooralsnog tot en met 6 april, ,,maar de maatregelen hebben een te grote impact op de voorbereidingen van het programma", aldus de gemeente. De organisatoren hopen dat Edenaren op een later moment dit jaar 75 jaar vrijheid kunnen vieren.

De gemeente betreurt dat de festiviteiten niet door kunnen gaan, maar vindt het in het licht van de ontwikkelingen voor dit moment het verstandigste besluit. ,,De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan heel snel. Gelet ook op de doelgroep van de Vrijheidsfestivals hebben we nu al het besluit genomen om de activiteiten uit te stellen. Ik voel mee met alle organisatoren die na het harde werken hun activiteit moeten annuleren of museum moeten sluiten. Het is een bijzondere tijd, die we met elkaar moeten doorkomen. Hopelijk kan het programma van Vrijheidsfestivals Ede op een later moment plaatsvinden", aldus burgemeester René Verhulst.

JUBILEUMPROGRAMMA Het programma voor de Vrijheidsfestivals door heel Ede was sinds een paar weken rond. Op de Kazerneterreinen stond een uitgebreid cultureel programma en de jaarlijkse lokale Veteranendag in het Akoesticum en de Mauritskazerne op de planning. Bij de Smederij van het Platform Militaire Historie werd een afwisselend programma voor jong en oud rondom militaire historie voorbereid. In de Stingerbol was sinds 7 maart een vrijheidsexpositie te bezichtigen. De expositie in de Stingerbol zal haar deuren voor een beperkt aantal bezoekers openen zodra dit weer mag. 

Stichting muziektent Bennekom had een korenfestival ter ere van 75 jaar bevrijding samengesteld. Ook comité bevrijdingsfestival Otterlo had een bijzonder programma bedacht met bevrijdingsconcerten, een optocht met authentieke voertuigen, bevrijdingswandelingen en een drive-in bioscoop.

EEUWIG ZONDE ,,Het is eeuwig zonde als we dit bijzondere moment, 75 jaar vrijheid in Ede, niet herdenken, beleven en vieren. Bovendien stond het programma zo goed als vast, dus de draaiboeken zijn bijna af. We duimen met z'n allen dat we het op een ander moment door kunnen laten gaan", aldus Corine van Ruissen van Cultuurfonds Ede.

HERDENKINGEN Ook de herdenking van de Slag om Otterlo op 17 april en de herdenking van de bevrijding van Ede op 18 april worden uitgesteld.

Met alle bij de organisatie van Vrijheidsfestivals Ede betrokken verenigingen, organisaties en ondernemers wordt in de komende dagen vanuit de projectorganisatie nader contact opgenomen. Gemeente en organisatoren spreken nu al hun dank uit aan iedereen die betrokken was, is en blijft bij de organisatie van Vrijheidsfestivals Ede. Dank voor hun inzet, en ook voor hun begrip voor het genomen besluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie