Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Programma Airborne Luchtlandingen en Herdenking op Ginkelse Heide Ede

Evenementen

EDE Met onder meer de dropping van parachutisten en een herdenking bij het monument op de Ginkelse Heide wordt zaterdag Operatie Market Garden herdacht in Ede. Hieronder meer informatie over de bereikbaarheid en het volledige programma.

Tweeduizend parachutisten landden in september 1944 op de Ginkelse Heide bij Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. De impact van deze operatie is nog steeds zichtbaar in onze gemeente.

Tijdens de jaarlijkse herdenking worden de helden van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide geëerd, samen met veteranen, genodigden en inwoners. De herdenking gaat hand in hand met de luchtlandingen van 11 Luchtmobiele Brigade en een publieksprogramma voor jong en oud. 

Een deel van de parachutisten springt uit een historisch vliegtuig. Het programma in de lucht wordt geopend door Parachute Group Holland. Zij springen dit jaar uit een Dakota die is ingezet bij D-Day en Market Garden. Tijdens de Slag om Arnhem werd het toestel genaamd ‘Drag ‘em oot’ onder vuur genomen vanaf de grond en vanuit een gevechtsvliegtuig. In het toestel zitten nog steeds kogelgaten uit die tijd. De sprong uit de Dakota is om 10.00 uur de eerste dropping van de dag. De spectaculaire ‘massdrop’ staat gepland voor 10.30 uur. Kijk hieronder voor het volledige programma.

HOE KOM JE ER? De Ginkelse Heide is 17 september per fiets bereikbaar en alleen vanaf station Ede-Wageningen rijden pendelbussen naar de Ginkelse Heide voor bezoekers die met het openbaar vervoer komen. De gemeente adviseert bezoekers zoveel mogelijk met de fiets, te voet of openbaar vervoer te komen. Mensen die met de auto komen wordt gevraagd de fiets achter op de auto mee te nemen en de auto te parkeren op één van de park & bike parkeerplaatsen. Kijk hier voor meer informatie.

PROGRAMMA Het programma op de Ginkelse Heide duurt van 09.00 tot 15.30 uur. De activiteiten, inclusief de herdenking, gaan ook bij slecht weer door. Of er door parachutisten gesprongen wordt, is wél afhankelijk van het weer. Dit wordt ter plekke door de organisatie bepaald. Het springen kan ook worden verschoven naar een eerder of later tijdstip. Het gehele programma is daarom onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk hier voor een pdf met het programma en een plattegrond.

Publieksplein

09.00-15.30 uur
Horeca to go, zoals een Engels ontbijt; Airborne markt; Kinderactiviteiten, met thema’s als veteranen en vrijheid; Korte muziekoptredens; Expositie.

13.00-15.00
Korte muziekoptredens van regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Tankbaan

09.00-13.00 uur
Bezoek de militaire voertuigen van de Airborne Battle Wheels Oosterbeek.

Dropzone

10.00 uur
Paradrop van Parachute Group Holland, ze springen uit een Dakota die ingezet is geweest bij Market Garden in 1944.

10.15 uur
Vrije val Pathfinders peloton Luchtmobiele Brigade.

10.30 uur
Massdrop.

13.00 uur
Paradrop van Parachute Group Holland vanuit een Dakota.

13.30 uur
Optreden Air Assault (helikopters 11 AM).

15.00 uur
Vrije val.

Herdenkingsplein

11.30-12.30 uur
Airborne Herdenking.

FACILITEITEN Er is horeca to go aanwezig op het terrein en in de buurt van de fietsparkeerplaatsen. Er zijn voldoende afvalbakken op het terrein aanwezig om uw afval in te doen. Daarnaast kunt u terecht bij restaurants Juffrouw Tok en Bloem.

Bij de horeca to go en Airborne markt kunt u contant betalen. Bij enkele stands is pinnen mogelijk, maar vaak is dit beperkt.

Op het terrein zijn gratis mobiele toiletvoorzieningen aanwezig, inclusief enkele invalidentoiletten. De toiletten worden met voldoende afstand en loopruimte tot elkaar geplaatst. Het is mogelijk hier uw handen te reinigen.

Er is geen wifi beschikbaar op het terrein.

De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Er is een verhard fietspad langs de Dropzone. Bij slecht weer kan het terrein en de parkeerplaats erg modderig zijn. Het blijft daarom lastig bereikbaar voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. Er zijn invalidetoiletten aanwezig. Er is geen rolstoeldek op het terrein aanwezig. Extra ondersteuning krijgen is helaas niet mogelijk.

Er is bij het terrein een beperkt aantal parkeerplekken voor bezoekers met een officiële Nederlandse invalidenparkeerkaart. Rijd hiervoor via de N224 vanaf Arnhem naar de Schapenweide. Daar kunt u met uw invalidenparkeerkaart parkeren.

advertentie
advertentie