Met onder meer de dropping van parachutisten en een herdenking bij het monument op de Ginkelse Heide wordt zaterdag 16 september Operatie Market Garden herdacht in Ede.
Met onder meer de dropping van parachutisten en een herdenking bij het monument op de Ginkelse Heide wordt zaterdag 16 september Operatie Market Garden herdacht in Ede. Gemeente Ede

Dit is het programma van de Airborne luchtlandingen en herdenking 2023 op de Ginkelse Heide in Ede

11 september 2023 om 14:37 Evenementen

EDE Met onder meer de dropping van parachutisten en een herdenking bij het monument op de Ginkelse Heide wordt zaterdag 16 september Operatie Market Garden herdacht in Ede. Tussen 09.00 en 15.30 uur is er een programma in de lucht en op de grond. Hieronder meer informatie over de bereikbaarheid en het volledige programma.

PROGRAMMA LUCHTLANDINGEN, HERDENKING EN ACTIVITEITEN

De activiteiten op de Ginkelse Heide zijn op het publieksplein, op het herdenkingsplein, op de dropzone en op de tankbaan. Hieronder een overzicht van het programma op de diverse locaties. Kijk hier voor een plattegrond van het terrein.

DROPZONE
10.00 uur: Paragroup Holland: Een aantal parachutisten van de Parachute Group Holland springt uit een oude Dakota.
10.15 uur: Vrije val: Enkele militairen van het pathfinders peloton van 11 Luchtmobiele Brigade maken een vrije val vanaf 3 kilometer hoogte en landen op de Dropzone.
10.30 uur: Massdrop: Parachutisten uit verschillende NAVO-landen maken een massdrop boven de Dropzone om de veteranen van Operatie Market Garden uit 1944 te eren.
12.30 uur: Vrije val: Enkele militairen van het pathfinders peloton van 11 Luchtmobiele Brigade maken een vrije val vanaf 3 kilometer hoogte en landen op de Dropzone.
13.00 uur: Paragroup Holland: Een aantal parachutisten van de Parachute Group Holland springt uit een oude Dakota.
13.30 uur: Helikopter demonstratie: Defensie verzorgt een demonstratie van helikopter ‘Air Assault’ boven de Dropzone.

WARM WEER Het wordt zaterdag ongeveer 25 graden. Houd daarom rekening met de warmte. De gemeente Ede adviseert bezoekers om een flesje water mee te nemen. Flesjes kunnen bij watertaps op het terrein worden gevuld. Ook een paraplu, pet of hoed tegen de zon is geen overbodige luxe. En neem zonnebrand mee.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Parachutisten uit verschillende NAVO-landen maken een massdrop boven de Dropzone. - Ted Walker

PUBLIEKSPLEIN (09.00-15.30 UUR)
Airborne markt: Ruim 40 marktkraampjes met onder andere aandenken aan de Tweede Wereldoorlog / Market Garden, Airborne-vlaggen en historische verenigingen.
Catering: Haal een warm kopje koffie of juist een verfrissend ijsje. ’s Ochtends kunt u een traditioneel Engels ontbijt halen bij de cateraar op het Publieksplein.
Swing the Mood: De Swing the Mood Bevrijdingstour is aanwezig met een stoere Dodge uit 1942. Deze ‘Zingende Kap-sters’ zorgen elke 30 minuten voor een live optreden dat het gevoel van de bevrijding weer terug-brengt. In de photobooth in het voertuig kunt u gratis een Airborne-foto laten maken. Kinderen kun-nen bij deze vrolijke dames gratis een Airborne-koelkastmagneet maken en hun haar laten versieren met oranje ballonnetjes en Hollandse vlaggetjes.
Kinderworkshop Poppy’s maken: Het 3D Atelier Stad en Land organiseert een gratis kinderworkshop waarin kinderen poppy’s (kaprozen) kunnen maken. Poppy’s worden vaak gedragen om slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken.
Sgt Wilson’s Airforce Music Show: Meer dan alleen muziek! Drie zangeressen in een Airforce uniform geven elke 30 minuten een pakkend liveoptreden, begeleid door sergeant Wilson. Herinner het geluid van Glenn Miller, de swing van The Andrews Sisters, Doris Day, Rosemary Clooney en vele anderen.
Graffiti workshop: Verf samen met de jongeren van Astrant mee aan het grote Airborne kunstwerk, geïnspireerd op de historische legervoertuigen en luchtlandingen.
Survivalbaan en militaire voertuigen: Hoe word je een Rode Baret? De militairen van 11 Infanterie Bataljon dagen kinderen vanaf 8 jaar uit voor de survivalbaan en laten hun militaire voertuigen zien. Maak kennis en beleef een heel andere wereld.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Er zijn meer activiteiten rondom de luchtlanding en herdenking, onder meer met authentieke voertuigen op de tankbaan. - Freek Wolff

TANKBAAN (09.00-13.00 UUR)
Op de Tankbaan staan zo’n 50 authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze behoren tot de Airborne Battle Wheels Oosterbeek. De voertuigen van dit internationale gezelschap, gekleed in historische uniformen, neemt u mee terug in de tijd. Daarnaast zijn er zo’n 50 voertuigen van de vereniging Keep Them Rolling te zien. Deze Nederlandse vereniging restaureert en onderhoudt militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

HERDENKINGSPLEIN
11.25-11.30 uur: Rogier Pelgrim zingt het Airborne lied.
11.30-12.30 uur: Dé jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden. Met onder andere burgemeester Verhulst, generaal Scheurs en muziek van het Regimentsfanfare Garde Grenadiers & Jagers en de Pegasus Pipes & Drums. Na de herdenking zal de Pegasus Pipes & Drums regelmatig tussen het publiek opduiken voor korte live optredens. De herdenking is ook te volgen op informatieschermen. Omroep Gelderland zendt de herdenking en een deel van het lucht- en publieksprogramma live uit op televisie en online.
13.00-15.30 uur: Vanaf ongeveer 13:00 uur wordt het Herdenkingsplein opengesteld, zodat u het Airborne Monument kunt bezoeken. Leg een krans of neem zelf een moment van herdenking.

DISCLAIMER: Het luchtprogramma bij de Dropzone wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van Defensie. Door onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen kleine en grote wijzigingen in het programma voorkomen. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden is van 11.30 tot 12.30 uur.  - Freek Wolff

BEREIKBAARHEID

De gemeente Ede adviseert om met de fiets of te voet naar de Airborne Luchtlandingen en Herdenking te komen. ,,We hebben mooie wandel- en fietsroutes waarmee u het Airborne verhaal al beleeft onderweg naar de Ginkelse Heide. U kunt ook de auto parkeren op een park & bike parkeerplaats en met een gehuurde fiets verder. Of kom met het openbaar vervoer naar NS station Ede-Wageningen. Er rijden gratis pendelbussen vanaf station Ede-Wageningen naar de Ginkelse Heide en terug. Er is bij het terrein een zeer beperkt aantal parkeerplekken voor bezoekers. Voor de algemene en invalidenparkeerplaats bij het terrein geldt: vol is vol.”

FACILITEITEN

Er is horeca aanwezig op het terrein en in de buurt van de fietsparkeerplaatsen. Daarnaast kan publiek terecht bij restaurants Juffrouw Tok en Bloem. Er zijn voldoende afvalbakken op het terrein aanwezig om afval in te doen. Bij de horeca en de Airborne markt kunt u contant betalen. Houd er rekening mee dat betalen met de pin meestal niet mogelijk is. Neem voldoende contant geld mee. Op het terrein, bij de bushalte en de fietsparkeerplaatsen zijn gratis toiletten aanwezig, inclusief een aantal invalidentoiletten. Er is geen wifi beschikbaar op het terrein.

MINDERVALIDEN
De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Er is een verhard fietspad langs de Dropzone. Bij slecht weer kan het terrein en de parkeerplaats erg modderig zijn. Het blijft daarom minder goed bereikbaar voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. Er zijn enkele invalidentoiletten aanwezig. Er is geen rolstoeldek op het terrein aanwezig. Extra ondersteuning aanvragen is niet mogelijk.
Bij het terrein is een beperkt aantal parkeerplekken voor bezoekers met bijvoorbeeld een officiële Nederlandse invalidenparkeerkaart. Rijd hiervoor via de N224 vanaf Arnhem naar de Schapenweide. Daar kunt u met uw invalidenparkeerkaart parkeren.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De gemeente Ede hoopt ook dit jaar weer enkele WOII-veteranen te mogen verwelkomen. - Freek Wolff

AIRBORNE IN DE REGIO EN VETERANEN

De Airborne herdenking op de Ginkelse Heide staat niet op zichzelf. In de hele Airborne Region wordt Operatie Market Garden in september herdacht. Zo zijn er herdenkingen in Arnhem, Oosterbeek en Driel. Meer informatie hierover vindt u hier.

De gemeente Ede hoopt dit jaar weer enkele WOII-veteranen bij de herdenking te ontvangen. Sommigen van hen volgen de herdenkingen via televisie en social media vanuit huis. In 2021 namen ze nog een persoonlijke videoboodschap voor iedereen in Nederland op. Bekijk de videoboodschap hier.

MEER AIRBORNE IN EDE

September is een bijzondere maand: de Airborne Ede-maand. Het is de maand waarin we stilstaan bij hen die in 1944 vochten voor onze vrijheid. We herdenken Operatie Market Garden, het bombardement op Ede en de luchtlandingen. Tweeduizend parachutisten landden in 1944 op de Ginkelse Heide bij Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. De impact van deze operatie is nog steeds zichtbaar in onze gemeente.

Tijdens de Airborne Ede-maand herdenken we het verleden, vieren we onze vrijheid en staan we stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Dat doen we met herinneringsevenementen. Daarnaast zijn er talloze activiteiten gericht op de thema’s herdenken, beseffen en beleven.

De Airborne Ede-maand werd op 25 augustus afgetrapt met de Airborne Veteranenavond in de Heideweek. Verder is op vrijdag 15 september de herdenking van het bombardement op Ede-Zuid (11.00-12.00 uur, Parkweg/Johannes Bosboomlaan), zijn er educatieve en culturele dropzones en is op zaterdag 23 september het Pegasus Wandelfestival. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Ede.


Bij het monument wordt het bombardement op Ede-Zuid herdacht. - Sander van Snippenberg

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie