Afbeelding
Ted Walker

Eerste parachutesprong boven Ginkelse Heide opent Airborne herdenking

16 september 2023 om 10:11 Evenementen

EDE Boven de Ginkelse Heide bij Ede heeft de eerste parachutesprong plaatsgevonden. Een aantal parachutisten van de Parachute Group Holland sprong zaterdag rond 10.00 uur uit een oude Dakota. Het is onderdeel van de 79e herdenking van de Airborne Luchtlandingen.

Om 10.15 uur zouden enkele militairen van het speciale pathfinders peloton van de 11 Luchtmobiele Brigade een vrije val vanaf 3 kilometer hoogte maken, maar die sprong is uit het programma gehaald. Volgens de organisatie had dat met de planning te maken. De massdrop om 10.30 uur kon wel doorgaan. 

HERDENKING

Tijdens operatie Market Garden in september 1944 landden er zo’n 2.200 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. Elk jaar in september wordt bij het monument op de Ginkelse Heide deze dag herdacht en herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen. Op de Ginkelse Heide zijn zaterdag allerlei droppings van parachutisten te zien. Tijdens de Massdrop maken parachutisten uit verschillende NAVO-landen een massdrop boven de Dropzone om de veteranen van Operatie Market Garden uit 1944 te eren. 

Bekijk hier het volledige programma

PARKEERPLAATSEN VOL

De organisatie roept bezoekers op om niet meer met de auto naar de herdenking te komen. ,,Alle parkeerplaatsen voor de auto, dus ook de invalidenparkeerplaatsen, zijn vol. Je kunt nog wel met de fiets komen.” Ook op station Ede-Wageningen is het erg druk. ,,Houd rekening met een wachttijd van ongeveer 45 minuten. De (15) bussen rijden heen en weer. We kijken hoe we de doorstroming kunnen verbeteren”, laat de organisatie weten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie