Afbeelding
Arno Setz

Videokunst in schoorsteenpijp voormalige ENKA-fabriek

Film

EDE Een bijzondere plek voor een film. Dat kan de schoorsteenpijp van de voormalige ENKA-fabriek in Ede wel genoemd worden. Belangstellenden kunnen daar de komende weken terecht voor de vertoning van een film van kunstenaar Arno Setz. Bezoekers volgen in de film de weg die het viscose draad aflegde in de Edese fabriek.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Ede de ENKA-fabriek werd geopend. De ENKA heeft door zijn omvang veel invloed gehad op de economische en sociale ontwikkelingen in de gemeente Ede. De fabriek sloot in 2002 en laat ons een rijke erfenis na. 

Cultura Erfgoed organiseert in samenwerking met Historisch Museum Ede, BOEi en de Vereniging Oud Ede verschillende publieksactiviteiten, met als doel de historie en het verhaal van deze plek levend te houden. 

DRAADLOOS Eens draaiden de machines van de ENKA-fabriek op volle toeren en was het productieproces zichtbaar door de rookpluimen uit de hoge ENKA-schoorsteen. In augustus toont de Edese kunstenaar Arno Setz videokunst in dit monumentale gebouw. In het meest iconische gebouw op het ENKA-terrein draait de muziekfilm Draadloos die rondom in de schoorsteenpijp wordt geprojecteerd door middel van videomapping. Op een unieke manier laat je het beeld en geluid tot je komen die vanuit verschillende plekken te horen en te zien zijn. Als toeschouwer sta je er midden in.

VISCOSE In de korte film zien we een reizende muzikant die langs de restanten van de oude fabriek loopt. In het gras vindt hij een draad, een ENKA viscose draad. Als de reiziger het oppakt krijgt hij flashbacks van de ENKA en van de mannen van het ENKA koor die als spoken door de lege fabriekshallen lopen en repeterend ‘De Machines Zwijgen’ zingen. De muzikant (gespeeld door singer-songwriter Rogier Pelgrim) en het koor ontmoeten elkaar zingend en verhalen over de weg die het viscose draad aflegde in de Edese fabriek. Meer informatie op de website van Cultura www.cultura-ede.nl 

TIJDEN Kom langs en ervaar deze audiovisuele belevenis zelf: zaterdag 20 augustus van 13.00 tot 20.00 uur, zondag 21 augustus van 13.00 tot 20.00 uur, woensdag 24 augustus van 13.00 tot 20.00 uur, zaterdag 27 augustus van 13.00 tot 20.00 uur, zondag 28 augustus van 13.00 tot 20.00 uur, donderdag 8 september van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag 10 september van 10.00 tot 20.00 uur op de landelijke monumentendag.

MONUMENTENDAG Naar aanleiding van dit ENKA lustrumjaar wordt ook de landelijke opening van de Open Monumentendag in Ede gehouden. Natuurlijk zijn er in de gemeente Ede vele monumenten die tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september gratis hun deuren voor het publiek openen. Op het ENKA-terrein is onder meer het voormalige Kantinegebouw open, dat het BENG-predikaat (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) behaalde. Kijk op www.100jaarENKA.nl welke monumenten je kan bezoeken.

advertentie
advertentie