Lijsttrekker Erik Wesselius van de nieuwe partij Mensen Milieu Ede.
Lijsttrekker Erik Wesselius van de nieuwe partij Mensen Milieu Ede. Mens en Milieu

Erik Wesselius lijsttrekker voor Mens en Milieu Ede

24 januari 2022 om 11:44 Gemeenteraadsverkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE De nieuwe partij Mens en Milieu Ede heeft maandag de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart gepresenteerd. Lijsttrekker wordt Erik Wesselius uit Bennekom, die afgelopen jaren actief was als bestuurslid van Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME). 

In die rol verzette hij zich onder meer tegen zonnepanelen op landbouwgrond, onder meer bij Nergena, de sluipende verhekking van het Bennekomse Bos en de geplande nieuwbouw van een grote kippenstal bij Harskamp, op een paar honderd meter van natuurgebied De Veluwe. Hij werkte eerder voor de Europees onderzoeksorganisatie Corporate Europe Observatory (CEO) in Brussel.

25-PUNTENPLAN De partij Mens en Milieu Ede wil een lokaal alternatief zijn voor landelijke partijen zoals de SP en Partij voor de Dieren, die in Ede niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 

Eind deze maand presenteert de nieuwe partij een 25-puntenplan. Een van de speerpunten daarin is dat de partij geen hoge windmolens wil vlakbij woonwijken. Mens en Milieu Ede pleit in plaats daarvan voor meer zonnepanelen op daken en voor grootschalige energiebesparing door slecht geïsoleerde huurwoningen te isoleren. 

Ook wil de partij meer sociale huurwoningen. Het openbaar vervoer moet verbeterd worden om te voorkomen dat er nog meer bomen gekapt gaan worden voor nieuwe wegen, stelt de partij. Voor mensen met lage inkomens moet het ov binnen de gemeentegrenzen bovendien gratis worden, staat in het 25-puntenplan.

TOP VIJF In de top vijf van de lijst van Mens en Milieu Ede staan kandidaten die actief zijn bij diverse maatschappelijke organisaties en milieu-organisaties. Op plaats twee van de lijst staat René Danen die actief was voor Hoog over Ede, de bewonersgroep tegen laagvliegroutes vanaf Lelystad. Hij werkte eerder voor Greenpeace en Milieudefensie en was voorzitter van het FNV-ledenparlement. Verder was hij in het verleden raadslid voor milieupartij De Groenen in Nijmegen en Amsterdam.

Op de derde plaats staat jurist Julie van Rooij die zich wil inzetten voor een groen en duurzaam Ede, maar nooit ten koste van leefbaarheid en gezondheid. Daarom horen windmolens en biomassacentrales wat haar betreft niet thuis in of nabij woonwijken.

Op plaats vier van de lijst staat Annemarie Wolferink die lid is van de Voedselraad in Ede en bestuurslid was van Groei & Bloei en Herenboeren in Ede. Ze is ook actief voor de kruidentuin op landgoed Kernhem.

André Klomp, op plaats vijf van de lijst, is vertegenwoordiger van de Fietsersbond in het ROCOV, een adviescollege aan Provincie Gelderland over openbaar vervoer. Klomp was eerder fractievolger in de gemeenteraad voor GroenLinks/Progressief Ede. Lijstduwer van de lokale partij is Daan de Huu, die eerder voorzitter was van de SP-afdeling in Ede.

De volledige kandidatenlijst is te vinden op www.mensmilieu.nl. Op die website zal binnenkort ook het 25-puntenplan van de nieuwe partij worden gepresenteerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie