Afbeelding
Nando Eskes
Column

Ede krijgt spannende verkiezingen

5 januari 2022 om 13:03 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE Ede krijgt spannende gemeenteraadsverkiezingen. Niet voor de confessionele partijen, maar wel voor de (radicaal)rechtse en (radicaal)linkse partijen.

Nando Eskes

Het vrije potentieel aan radicaal rechtse kiezers in Ede tel ik op tot 11.515 mensen. Dit is het aantal stemmen dat bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen werd uitgebracht op PVV, JA21 of Forum voor Democratie (FvD). Dat zijn acht gemeenteraadszetels. De opkomst bij Kamerverkiezingen is hoger dan die bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Stel dat van deze kiezers er 8.500 overblijven,omgerekend naar opkomst, en zij stemmen allemaal op de nieuwe Edese partij Forum voor Democratie, dan komt de FvD binnen met zo’n zes zetels. 

WISPELTURIG De peilingen voor de FvD zijn wispelturig, maar kans maken ze zeker. Als ik bijgaand staatje bestudeer, gaat dit dan ten koste van vooral de lokale Belangenpartijen. De potentiële bronpartijen SGP en CDA laten, in absoluut aantal, een stabiel aantal stemmen zien. De wisselwerking tussen VVD en de Belangenpartijen heb ik niet helder, mijn indruk (maar niet meer dan dat) is dat de VVD lokaal ‘klein’ gehouden wordt door landelijke VVD-stemmers die lokaal een belangenpartij stemmen.

MENS EN MILIEU De nieuwe partij Mens en Milieu Ede (MME) schat ik in op potentieel 1 tot 2 raadszetels. De landelijke stemmen op de Partij van de Dieren en Volt tellen op tot 3.406. Van dat potentieel mag de partij uit blijven gaan, gezien de goede peilingen.GroenLinks krijgt hier een duwtje van en ook de ChristenUnie heeft een deels zeer groene achterban. Veel hangt af van hun presentatie, de dieren zijn nog even vergeten in het persbericht. 

Of FvD inderdaad een deuk in het Edese pakje boter gaat slaan, hangt natuurlijk sterk af van hun lijst, de mensen die het namens FvD hier in Ede gaan doen. Daar is nog niets over bekend. Mens en Milieu Ede staat er wat dat betreft wel wat serieuzer in. 

Bronnen: https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen, https://www.mensmilieu.nl/

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Afbeelding
Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie