Afbeelding
Henny Jansen

Kerkklokken luiden ter herinnering aan bombardement

16 september 2019 om 20:20 Historie Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE De Edese kerkklokken zullen dinsdagochtend vanaf 10.45 uur gedurende ongeveer tien minuten worden geluid ter herinnering aan het bombardement op Ede op zondag 17 september 1944, dat rond dat tijdstip begon. Vrijdagochtend is de herdenking bij het monument aan de Parkweg.

Die herdenking vrijdag vindt plaats tussen 11.00 en 12.00 uur. Het monument aan de Parkweg, bij de kruising met de Johannes Bosboomlaan, is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen tijdens bombardementen op 17 september 1944 in Ede-Zuid.

Deze bombardementen werden uitgevoerd door de Geallieerde strijdkrachten, als onderdeel van operatie Market Garden. 's Ochtends werd er gebombardeerd door de USAAF en 's middags door toestellen van de RAF. Aan het middagbombardement deden ook een Nederlands en Frans squadron mee. Het doel waren de kazernes ten oosten van Ede. Door het slechte zicht kwamen veel bommen echter verkeerd terecht.

Om 11.25 uur, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, zullen leerlingen van de scholen waar toentertijd de slachtoffers werden opgevangen bloemen leggen bij het monument. Belangstellenden zijn welkom bij de plechtigheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie