
Schrijver Harold Makaske geeft lezing in Bennekom over zijn boek Zwarte propaganda
21 september 2023 om 13:30 HistorieBENNEKOM Oud-Epenaar Harold Makaske komt speciaal over uit Spanje, waar hij nu woont, om in Bennekom een presentatie te geven over zijn boek Zwarte propaganda. Het gaat over de Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij (NENASU) van Anton Mussert. De lezing met een signeersessie is in de pop-up boekenmarkt van Huib History Books aan de Dorpsstraat 19 op zaterdag 23 september om 14.00 uur.
door Dick Martens
Mussert is een Nederlandse politicus die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s. Hij is ook bekend van de Muur van Mussert op recreatiecentrum de Goudsberg in Lunteren, een overblijfsel van een complex dat hier stond tussen 1936 en 1945. Voor de muur hield Mussert bijeenkomsten van de NSB waar hij leider van was.
MUSSERTS UITGEVERIJ
Harold Makaske verzamelt al zo’n vijftig jaar Nederlands politiek drukwerk. De nadruk ligt op fascistische en nationaalsocialistische politieke boeken en drukwerk van Nederlandse liberale partijen. In 1996 publiceerde hij zijn eerste verhaal over de NENASU in een tijdschrift. ,,Het onderzoek naar de NENASU heb ik voornamelijk in de jaren negentig gedaan. In 1998 publiceerde ik op cd-rom de bibliografie van de NSB. Dat bracht mij er uiteindelijk toe de geschiedenis van Musserts uitgeverij op te schrijven”, vertelt de auteur.
,,Geen gemakkelijk onderzoek. In die jaren liep ik vast, want veel bronnen waren ingewikkeld te vinden.” Twee jaar geleden besloot de oud-Epenaar om alle informatie die hij had verzameld weer eens te bekijken. ,,Dat leverde veel informatie op.” Het vormde de basis voor zijn tweede boek.
BIJZONDERE ONTDEKKINGEN
In 2006 gaf Makaske (59) samen met een vriend zijn eerste boek, het fotoboek ‘Epe! Een documentaire over het dagelijks leven’, uit. Naast het schrijven verzorgde hij ook de vormgeving, druk en distributie. De oplage, 1500 stuks, was in drie maanden uitverkocht. Voor zijn tweede boek dook Makaske veel in archieven, waar hij een aantal bijzondere ontdekkingen deed, die hem ‘een wow-gevoel’ gaven. ,,Een brief uit 1942 van een belastinginspecteur waarmee Mussert een vrijstelling voor de loonbelasting kreeg, omdat hij als NSB-leider niet in arbeidsverhouding kon staan.”
DE WAARHEID
Daarmee werd volgens Makaske het persoonlijk belang boven het algemeen belang gesteld. ,,Dat lijkt logisch door de bezetting, maar dat was het niet.” Tevens ontdekte hij dat er al voor dolle dinsdag (5 september 1944 toen er berichten kwamen dat het land elk moment bevrijd kon worden) gerommeld werd met de papiervoorraad van NENASU. ,,De uitgeverij verkocht papier aan illegale krantjes als Trouw en het communistische blad De Waarheid. Dit terwijl NSB’ers verzetslieden opspoorden.”
ZWARTE PROPAGANDA
‘Zwarte propaganda’ verscheen in maart 2023. De titel werd gekozen, omdat ‘zwart’ refereert aan de negatieve toon van de propaganda. ,,Dat negatieve komt in het boek, een lijvige uitgave van 486 pagina’s, uitgebreid aan de orde. Bijzonder is dat de NSB’ers daar zelf ronduit voor uitkwamen.” Info: Huib History Books op Facebook.