Juko de Vries, schrijver van de dichtbundel Tegelroute.
Juko de Vries, schrijver van de dichtbundel Tegelroute. Freek Wolff

Gedichtenbundel rond Lunterse Tegelroute

Kunst

LUNTEREN Keramieken tegels op de gevels van Lunterse panden vormen de inspiratiebron voor Juko de Vries om gedichten te schrijven. Het resultaat is zijn bundel Tegelroute.

Freek Wolff

De Lunteraan schreef al een flinke stapel andere boekjes vol met poëzie. Zijn vorige pennenvrucht was ‘Veertig’ (met Lunterse kerkkunst), terwijl de leerkracht bovendien een zeer verdienstelijk singersongwriter is, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar. In de Nederlandse taal natuurlijk.

Het dichten zit hem in het bloed en toen Juko twee jaar geleden een ijsje at bij Portofino viel zijn oog op het tegelplateau aan de muur met de tekst ‘Ik smelt voor jou’. ,,Toen dacht ik: daar ga ik een gedicht bij maken. Vervolgens ontstond het idee om dit bij elke tegel te doen die er in Lunteren hangt. Dat zijn er 58 in totaal.” Onlangs is er naast de Oude Kerk nog een tegel geplaatst rond het thema 75 jaar Bevrijding.

Uiteraard vroeg Juko eerst toestemming bij de lokale kunstgroep die de tegels maakte, met kunstenaars als Marieke Bouman (initiatiefneemster), Janna van de Kaa, Alide Bouwsema, Leo Nellestein, Johan Timmers en Suzanne Vleesch du Bois. De bundel toont telkens een tegel op de linkerpagina en een bijbehorende gedicht op de rechterpagina.

EEN ANDER SPREEKT ,,Wanneer ik dicht, kan ik de dingen die ik zie een zekere waarde geven. Dichten, rijmen, poëzie is voor mij de makkelijkste vorm om me uit te drukken. Als ik het later zelf weer lees, vind ik het fascinerend dat het lijkt alsof het een ander is die tot je spreekt. Terwijl ik het zelf geschreven heb (glimlacht). Dichten is een gecondenseerde vorm van zelf in de spiegel kijken. Spelen met taal, ritme en toonzetting, dat soort dingen boeien me. Om tot de essentie van dingen te komen die je bedenkt.”

De onderwerpen waarover Juko dichtte zijn heel divers, hoewel de tegels zelf leidend zijn geweest. Hij wijst op tegels van een bank, een fotowinkel, zorgcentrum De Honskamp, de wijk De Pollen, de buurthuizen Het Westhoffhuis en De Schakel. ,,Ik heb me verdiept in de geschiedenis en het verhaal erachter. Wat stond er vroeger, wat staat er nu? Soms krijgt een gedicht een meditatief karakter. Zo triggerde de tekst ‘Heb je naaste lief als je auto’ bij een garagebedrijf mij tot een gedicht over De Tien Geboden. Je speelt een spel met woorden.”

De poëzie van de Lunteraan over de Wereldwinkel is puntig en niet gespeend van gevoel voor humor: ‘Wanneer ik door de Dorpsstraat wandel, stuit ik op dit beeld en weet: hier bedrijft men eerlijke handel. Het is met recht een wereldwinkel, dit is pas Fair Trade’.

MEER LEZEN Juko stelt zich voor dat je met zijn boekje voor de tegels staat en dan de bijbehorende gedichten leest. De bundel is te koop in de Readshop aan de Dorpsstraat 121 in Lunteren en op de website van bookstore Lulu.com.

Sinds kort schrijft Juko ook blogs op de website deschrijvendehollander.com en wil de Lunteraan zich ook meer storten op het schrijven van proza.

advertentie
advertentie