Afbeelding
Salman Ezzammoury

Expositie Salman Ezzammoury op herhaling bij De Keetmolen

Kunst

EDE De openluchttentoonstelling ‘Vrijheid: vieren, herdenken en doorgeven’ van fotograaf en beeldend kunstenaar Salman Ezzammoury is vorig jaar door meer dan 25.000 bezoekers bezocht bij het natuurcentrum Veluwe en heeft landelijke media-aandacht gekregen. Vanwege dat grote succes is de tentoonstelling nu opnieuw te zien, dit keer bij De Keetmolen aan de Stationsweg 118. De tentoonstelling is tot 31 oktober 2021 dagelijks te bezichtigen tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Molenaar Noes Teutelink geeft aan dat ze na het zien van de expositie in 2020 bij het natuurcentrum Ezzammoury heeft uitgenodigd om zijn werk bij de molen te exposeren. ,,Het werk en de positieve energie van Salman trokken mijn aandacht. Dat wil ik graag nog eens laten zien op het mooie veld achter de Keetmolen.”

BOMMEN Rondom de Keetmolen zijn veel bommen gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Wonder boven wonder bleef de molen gespaard. De molenaar bracht een joods gezin onder in de molen en na de Slag om Arnhem hebben er acht Engelse soldaten ondergedoken gezeten in de Keetmolen. Doordat de molenaars wat onderzoek zijn gaan doen naar de geschiedenis van de Keetmolen werd de interesse gewekt naar wat er zich in de oorlog allemaal heeft afgespeeld. ,,Zo voelen wij ons verbonden met het verhaal en daarom is het fantastisch dat Salman Ezzammoury nu zijn werk met de titel vrijheid laat zien naast de mooie Keetmolen waar zich in de oorlog zoveel heeft afgespeeld.”

VRIJHEID Er zijn 25 werken van het formaat 1x1 meter te zien. De expositie gaat over vrijheid in het algemeen. Sporen van oorlog, onderdrukking van vrouwen, feminisme, homohaat, holocaust en ook het overwinnen van vrijheid. Ezzammoury heeft voor deze expositie stadsdichters uit Ede en Wageningen gevraagd een bijdrage te leveren.

,,Bij deze expositie, zal de nodige aandacht besteed worden aan het coronavirus. De pandemie die onze bewegingsvrijheid helaas nog steeds beperkt”, aldus Ezzammoury. ,,Vrijheid maakt mensen gelukkig en creatief. De individuele mens en zijn kunst kunnen zich alleen ontplooien in een vrije samenleving. Dat is in essentie de boodschap van deze expositie.”

CATALOGUS Ter gelegenheid van deze expositie is een catalogus uitgegeven van 28 pagina’s met het werk van de kunstenaar, het voorwoord van burgemeester René Verhulst van Ede en gedichten van de stadsdichters uit Ede en Wageningen. Deze catalogus is te bestellen bij de kunstenaar.

advertentie
advertentie