Deze zomer kunnen kinderen meedoen met de Zomerbingo in de bibliotheek.
Deze zomer kunnen kinderen meedoen met de Zomerbingo in de bibliotheek. rechtenvrij

Bibliotheek is hele jaar plek van ontmoeting

2 augustus 2019 om 06:29 Maatschappelijk

EDE De zomer is een tijd dat veel mensen weer in bibliotheek Cultura komen. Ze komen tot rust na de dagelijkse sleur en gaan nu op zoek naar dat ene boek dat ze al het hele jaar willen lezen. Maar de bibliotheek is er niet alleen voor de zomer. Het hele jaar door faciliteert Cultura een plaats van ontmoeting en een mooi aanbod om uitgedaagd te blijven. 'Een leven lang leren', is het motto.

De bibliotheek is er niet alleen voor kennis en informatie, het is ook een plaats van ontmoeting. Cultura is voor alle inwoners van Ede. Ze kunnen er terecht voor het Taalcafé, voor Klik&Tik (een basis computercursus), het oudercafé, een haakclubje en een koffieochtend met ontmoeting. Door het jaar heen worden er verschillende educatieve activiteiten voor alle doelgroepen georganiseerd. Vaak komen er ook initiatieven van wijkbewoners, zoals het schilderclubje dat op donderdag in Stadspoort bijeenkomt. Via facebook Cultura Ede kan iedereen op de hoogte blijven van de nieuwste activiteiten.

GRATIS VERBLIJF De bibliotheek en Het Erfgoedcentrum zijn een van de weinige plaatsen in Ede waar mensen gratis mogen verblijven. Steeds meer mensen zitten rustig aan een tafel te werken, doen hun huiswerk, hebben een zakelijke afspraak, of lezen gewoon een krantje.

TECHLAB De bibliotheek is niet langer een plaats waar bezoekers altijd stil moeten zijn. De bibliotheekmedewerkers zitten niet meer achter hun balie boeken te stempelen, maar ze lopen rond in de bibliotheek zodat mensen makkelijk met vragen bij hen terecht kunnen. Bibliotheek Cultura gaat mee met de tijd, en is voortdurend bezig met innoveren. Zo is het afgelopen jaar het TechLab geopend, waarin mensen kennis kunnen maken met nieuwe technologie zoals 3D-printers, een voedselprinter, en Virtual Reality. Ook op die manier wordt informatie toegankelijk gemaakt voor de bewoner van Ede. Op woensdagmiddag is het TechLab open van 14.00 tot 17.00 uur.

LEESBEVORDERING Een van de - ongeziene - kerntaken van de bibliotheek is het stimuleren van lezen en leesplezier, en het laten kennismaken met literatuur. Dat begint al aan de basis: bij ouders die boeken in huis halen en voorlezen aan jonge kinderen. Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen en niet lang genoeg doorgaan. Jonge ouders krijgen daarom bijvoorbeeld een uitnodiging om een Boekstartkoffertje te halen. Voor peuters is er wekelijks de voorleestijd waar kinderen gratis kunnen genieten van een mooi verhaal. Voor oudere kinderen worden er diverse activiteiten georganiseerd. Na de herfstvakantie kunnen kinderen bijvoorbeeld meedoen met de Boekenbende, een boekenclub van een aantal bijeenkomsten waarin allerlei leuke activiteiten rondom boeken worden gedaan. En deze zomer kunnen kinderen meedoen met de Zomerbingo, die op te halen is in de bibliotheek.

VRIJWILLIGERS Bibliotheek Cultura heeft ruime openingstijden dankzij de vrijwilligers. Deze gastheren en gastvrouwen heten iedereen welkom, helpen bezoekers met het vinden van een boek en zorgen weer voor een opgeruimde boekenkast. Ze zijn de helpende hand van de bibliotheekmedewerkers.

,,Ik vind het fijn om mensen die vragen hebben verder te helpen, en om gesprekken aan te gaan," zegt een van hen. Voor veel vrijwilligers is het werk in de bibliotheek een mooie aanvulling op hun bezigheden, of geeft het invulling aan hun dag.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie