Afbeelding
Job Oldegbers

Hoe staat het nu met het centrum van Ede?

Maatschappelijk

EDE De gemeente Ede kwam in 2016 met het 'Centrumplan'. Een document van bijna vijftig pagina's waarin de gemeente uitlegt hoe het centrum van Ede de komende jaren veel verschillende ontwikkelingen door moet gaan maken, om het centrum weer tot een plek te maken waar de Edenaar ,,graag en met trots winkelt", luidt de inleiding. Het centrumplan laat zien hoe het winkelgebied moet ontwikkelen tot en met 2030 en naar aanleiding daarvan maakt EdeStad in een artikelenserie de tussenbalans op. 

Job Oldegbers

In het centrumplan geeft de gemeente toe dat niet alle veranderingen in de afgelopen jaren goed hebben uitgepakt en juist daardoor zou er een nieuwe koers nodig zijn. Doel daarvan is volgens de gemeente: ,,De Edenaar gaat weer van Ede centrum houden en gaat er vaker naartoe." De situatie nu laat zien dat het centrum als een soort van lint in Ede ligt: het loopt vanaf de Bospoort tot aan bijna station Ede-Wageningen. Door verschillende historische ontwikkelingen ligt het centrum van Ede niet meer in het échte centrum van Ede, maar meer richting het noordoosten van de bebouwde kom. Zodoende zijn er verschillende redenen die obstakels vormen voor een ontwikkeling van het centrum en daarbij kwam ook nog de bouw van Achterdoelen, ,,wat met de kennis van nu nooit had mogen gebeuren", weet Lout van der Hoeven van de gemeente Ede te vertellen. Hij is programmamanager van het centrumplan 'Levendig Centrum'. 

Het centrum van Ede krijgt een 6,3 van de Edenaren als rapportcijfer. Een voldoende, maar volgens de gemeente nog niet goed genoeg. Om het centrum weer populairder te maken worden er verschillende maatregelen genomen die EdeStad.nl de komende periode onder de loep neemt. Juist daarom is de redactie benieuwd naar de mening van centrumbezoekers en ondernemers.

Hieronder is een enquête te vinden waarin de redactie, bij wijze van een steekproef, wil ontdekken hoe Edenaren en ondernemers zich voelen in het centrum en wat u beweegt om een bezoek te brengen aan het centrum. In enkele minuten kunt u uw mening delen. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen via j.oldegbers@bdu.nl met als onderwerp: 'Ede Centrum'

advertentie