Sharon (16) is mantelzorger voor haar 81-jarige oma.
Sharon (16) is mantelzorger voor haar 81-jarige oma. Ria Maliepaard

'Ik heb altijd al een klik met opa’s en oma's'

2 juni 2020 om 14:13 Maatschappelijk

HARSKAMP Sharon (16) zorgt dagelijks met familieleden voor haar oma (81). Ze praat er weinig over met anderen. Maar ze is heel blij met Gerrie, jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Malkander. Sharon: ,,Gerrie luistert goed en geeft tips, daar heb ik veel aan.”

Ria Maliepaard

De aandacht voor mantelzorgers groeit en dat is nodig, zeker in deze coronatijd. Professionele hulp valt weg of cliënten zeggen hulp af uit angst voor besmetting en bezoek blijft weg.

De taak van mantelzorgers word zwaarder. Ook van jonge mantelzorgers. Dat zijn er veel, maar we kennen ze nauwelijks. Deze week is het de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger, dus tijd om Sharon aan het woord te laten. ,,Mijn grootouders wonen al mijn hele leven naast ons'', vertelt ze. ,,Zij zorgden voor mij en mijn broer en zus, en nu is het omgedraaid. Dat ging vanzelf. Zo zorgde ik met mijn ouders eerst voor opa en nu, na zijn overlijden, heeft oma steeds meer zorg nodig.”

Via haar vriendengroep kwam Sharon een paar jaar geleden bij de jongerenontmoetingsplek JOP in buurtcentrum De Spil in Harskamp. Gerrie sprak regelmatig met haar en constateerde: ‘Sharon, jij bent mantelzorger’.

Ze was eerst verbaasd, maar nu beseft ze dat zij haar hulp normaal vindt, maar ook dat ze geen andere jongeren kent die mantelzorgen. Dus zo ‘gewoon’ is het niet. Twee vriendinnen weten wat ze doet. Maar ze praat er, ook op school, nauwelijks over. Sharon heeft gelukkig ook tijd voor leuke dingen en haar schoolwerk lijdt er niet onder. Sterker: ze zorgt zo graag voor anderen dat ze er haar beroep van maakt. Ze volgt de opleiding Zorg en Welzijn. En na haar stage bij verpleeghuis Metje in Harskamp wil ze absoluut de ouderenzorg in.

SCHOOL EN VRIENDEN Elke dag zorgen voor iemand van wie je houdt, is wél anders dan beroepsmatig zorg leveren. Dat ondervindt Sharon ook: ,,Toen opa ernstig ziek was, zorgden we met ons allen 24/7 voor hem. Oma kon het niet allemaal zelf. Toen opa dood was, bleek oma harder achteruit te gaan dan we dachten.”

Haar ouders zorgen ervoor dat ze ruimte houdt voor school en vrienden. Én voor haar bijbaan bij de Plus-supermarkt in haar dorp. Maar ze is zich er voortdurend van bewust dat oma haar nodig kan hebben. Zeker nu in coronatijd. Vriendinnen van oma komen minder en Sharon merkt dat ze eenzamer is. Dus zet zij een tandje bij.

TWIJFEL Dat oma soms onverwacht wat kribbig doet of moppert, zorgt voor twijfel of ze het wel goed genoeg doet. Sharon heeft daarin aan Gerrie een goede gesprekspartner. ,,Ze legt uit dat ouderen soms onbewust de mensen om hen heen pijn doen met een klacht of opmerking. En dan ongewild juist soms onaardiger zijn tegen de mensen die het best voor ze zorgen. Ook geeft ze tips hoe ik dan kan reageren.”

BESPREKEN Sharon wil graag tegen leeftijdgenoten die ook mantelzorg geven zeggen: ,,Zorg dat je je vrienden blijft zien. Ik deed dat eerst niet en moest opnieuw beginnen. Ook je school is belangrijk.”

Ze vindt het niet altijd makkelijk om de impact van mantelzorg met je ouders of goede vrienden te bespreken, die zijn immers ook emotioneel betrokken: ,,Probeer iemand te vinden die niet zo dichtbij je staat. Maar die wel goed luistert en snapt wat je bedoelt. En die je kan helpen er beter mee om te gaan.”

Soms heeft ze andere problemen waar ze niet aan toe komt. Want zorgen voor iemand van wie je veel houdt, vraagt nu en dan meer ruimte in je hoofd dan tijd. Dat kost heel veel energie. Maar die ruimte heeft ze wel nodig. En Gerrie helpt haar daarbij, waar en wanneer ze dat nodig heeft.

Ben jij een jonge mantelzorger en wil je in contact komen met een jongerenwerker van Malkander? Stuur ze een appje, neem contact op met Malkander via 0318-208080 (maandag tot en met donderdag 8.30-12.30 uur) of kom langs bij Cultura in Ede op donderdagmiddag van 15.00-16.30 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie