Afbeelding
Ted Walker

Bevordering gezondheid de norm in Ede

24 september 2020 om 11:30 Maatschappelijk

EDE Gezond opgroeien, gezond blijven en vitaal ouder worden zijn volgens burgemeester René Verhulst drie belangrijke aandachtspunten van het lokale gezondheidsbeleid in de gemeente Ede voor de komende vier jaar. In afwijking van eerdere beleidsdocumenten benadrukt Ede niet de afwezigheid van ziekte, maar de beleving van gezondheid en vooral hoe dat zo te houden. 

Er liggen volgens het Edese gemeentebestuur nieuwe uitdagingen en vooral veel kansen om met organisaties, bedrijven en inwoners aan de slag te gaan voor de gezondheid van de inwoners. In de gezondheidsnota formuleert Ede ambities, die recht doen aan de veranderde, integrale kijk op gezondheid, en die een lokale vertaling zijn van landelijke speerpunten. Doelen en ambities die in andere programma’s en beleidsvelden maar eerder geformuleerd zijn, krijgen in het lokale gezondheidsbeleid een plek als basis voor een integrale kijk op gezondheid. 

Investeringen in pilots, projecten en netwerken vanuit de Edese ambities rondom gezond en duurzaam voedsel bieden een goede basis voor het uitwerken daarvan. ,,Daarmee pakken we onze positie in een context waarin we niet alleen werken aan gezondheidsbescherming, maar waarin gezondheidsbevordering voor onze inwoners de norm wordt. En dat is belangrijk, gezonde inwoners zijn de basis van alles wat er verder in de gemeente gebeurt. Uitvoering geven aan deze ambities kunnen we niet alleen, de kennis en kunde van ketenpartners en inwoners is essentieel hierbij.” 

BRUG SLAAN Het uitgangspunt van het lokale gezondheidsbeleid bekijkt gezondheid in een breed perspectief. Niet alleen fysieke gezondheid, maar juist een brug slaan tussen zorg en welzijn. ,,Mensen in staat stellen een betekenisvol leven te leiden. We weten en onderkennen steeds meer hoe preventieve inzet winst oplevert. Winst voor de gezondheid, maar uiteindelijk ook besparing op gezondheidsuitgaven.”

Voorkomen is beter dan genezen. Dit begint al bij een kansrijke start. Ede neemt deel aan het landelijke actieprogramma dat hiervoor is opgezet. Een goede start betekent een lager risico op chronische ziekten, ontwikkelings-en gedragsproblemen. In de praktijk blijkt dat het voor deskundigen een uitdaging is om elkaar kunnen vinden, ook op het snijvlak van het medisch en sociaal domein. ,,Daarom investeren we in goede signalering en samenwerking in de geboortezorg en de jeugdzorgdoor het vormen van een lokale coalitie.”

Leefstijl is daarnaast ook een belangrijke indicator voor het ontstaan van gezondheidsproblemen. Het Nationaal Preventieakkoord geeft drie belangrijke thema’s aan om preventie hierin vorm te geven, alcohol, roken en overgewicht. ,,We zetten in op de aanpak van alcohol- en drugsgebruik in zowel Ede stad als de dorpen. We geven vorm aan het terugdringen van middelengebruik bij bijvoorbeeld jongeren in het buitengebied, waarin ouders en bijvoorbeeld ook sportkantines worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. We werken hierin samen met ouders, scholen, kerken, verslavingszorg.”

Door Jan de Boer

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie